Ministerul Sănătăţii va sesiza Parchetul în legătură cu nereguli găsite la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti

Ministerul Sănătăţii anunţă că va sesiza Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în legătură cu nereguli privind contracte de închiriere încheiate de Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti cu mai multe firme, în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministerului.

06 iul. 2016, 11:21
Ministerul Sănătăţii va sesiza Parchetul în legătură cu nereguli găsite la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti

În urma unei acțiuni a Corpului de Control al Ministerului Sănătății au fost constatate mai multe nereguli în ceea ce privește contracte de închiriere între unitatea spitaliceascăși mai multe societăți comerciale.

„În ceea ce privește închirierea unui spațiu destinat unui bufet de incintă, Corpul de Control nu a putut identifica, de exemplu, aprobarea Consiliului de Administrație a DSP București, caietul de sarcini al licitației sau aprobarea Ministerului Sănătății conform HG 517 / 1991”, se arată în comunicatul MS.

De asemenea, în ceea ce privește acest contract, Corpul de Control a identificat două forme ale acestuia – una bătută la mașina de scris, alta scrisă pe un calculator – care diferă una de cealaltă. Astfel, în forma scrisă la calculator lipsește un articol și anume cel referitor la interzicerea subînchirierii spațiului respectiv. Lipsa acestui articol în a doua formă a contractului a dus la subînchirierea ulterioară către o altă societate.

Corpul de Control a constatat și faptul că, în perioada 2007 – 2011, managerul Spitalului a avut calitatea de angajat al acestei societăți, fapt ce contravine prevederilor Legii 95/2006.

„În ceea ce privește un contract de închiriere a unui spațiu pentru un atelier de reparații optică medicală, Corpul de Control a constat că lipsesc de la dosar aprobarea Ministerului Sănătății și a Consiliului de Administrație”, este menţionat în comunicat.

Inițial, acest contract a fost încheiat cu o societate comercialăîn 2002, firmă ce avea să se dizolve în anul 2008 prin decizie definitivă a Curții de Apel București. În 2009, Spitalul încheia un acord cu această firmă dizolvată în 2008 pentru înlocuirea în contractul de închiriere cu o altă societate a acelorași asociați.

În ceea ce privește închirierea unui spațiu pentru înființarea unei farmacii în 1993, Corpul de Control a mai constatat că nu se poate proba respectarea prevederilor contractuale.

Astfel, documentul prevede ca societatea să efectueze o serie de reparații în Spital, dar nu se poate demonstra respectarea acestor obligații. Spitalul nu a putut furniza documente, iar reparațiile nu sunt trecute în evidența contabilă.

Având în vedere constatările controlului, raportul va fi înaintat de Ministerul Sănătății către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru analiza existenței unor posibile fapte de natură penală.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii va sesiza DNA după controlul de la Spitalul Judeţean Târgu Mureş UPDATE