Ministerul Sănătăţii iniţiază consultări cu asociaţiile de pacienţi şi producătorii de medicamente

Ministerul Sănătății inițiază consultări cu asociațiile de pacienți și principalii producători de medicamente în vederea evaluării impactului prevederilor ordinului referitor la normele privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman asupra pieței farmaceutice din România.

02 mart. 2016, 13:07
Ministerul Sănătăţii iniţiază consultări cu asociaţiile de pacienţi şi producătorii de medicamente

Miercuri, de la ora 15,00, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, va avea o primă rundă de discuții cu un număr de zece asociații de profil ale pacienților, iar de la ora 17,00 se va întâlni cu reprezentanții de țară a patru mari producători de medicamente la nivel internațional.

„Aceste consultări vin pe fondul intrării în vigoare a modificărilor aduse Ordinului MS nr. 75/2009, modificări aprobate în iunie 2015 și care afectează direct, prin modalitatea de calcul a prețului medicamentelor, disponibilitatea acestora pe piață”, precizează un comunicat al MS remis AGERPRES.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a atras atenția marți asupra situației grave în care se află unii dintre pacienții cronici, care nu își mai găsesc tratamentul sau acesta le vine cu întârziere punându-le astfel viața în pericol.

Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Călin Gălășeanu, atenționa pe 9 februarie că aproximativ 800.000 de pacienți cu afecțiuni cronice riscă să rămână fără tratament în acest an în cazul dispariției de pe piață a unui număr de 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice.

Vezi şi: Peste 100 de medicamente dispar din farmacii, SINTROM-ul nu se mai găseşte. Bolnavii nu mai găsesc tratamentele

Peste 800.000 de pacienţi riscă să rămână fără tratament. Asta în condiţiile în care tot mai mulţi producători pleacă din România pentru că sunt obligaţi să ieftinească pastilele.

Producătorii au avut termen până acum să ceară avizul de punere pe piaţă din partea Agenţiei Medicamentului.

Potrivit noii metodologii de calcul al preţurilor medicamentelor, din iulie, producătorii vor trebui să scadă preţul tratamentelor originale cu 35%. 123 de medicamente vor dispărea de pe piaţă din această cauză, iar pentru 55 nu va mai exista nicio alternativă, arată un studiu al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Tratamentele sunt destinate bolnavilor de cancer, cardiacilor, dar şi celor cu probleme neurologice. De aproximativ două săptămâni, în farmaciile din România, nu se mai găseşte SINTROM.

Sintrom este un medicament care contine substanta activa acenocumarol.

Acenocumarolul apartine unui grup de medicamente numite anticoagulante, care scad capacitatea de coagulare a sangelui, astfel ajutand la prevenirea formarii cheagurilor de sange in vasele sanguine.

Sintrom este utilizat pentru a preveni sau trata coagularea sangelui.