Ministerul Sănătății nu susţine deschiderea școlilor în format fizic unde incidența e sub 3, indiferent de rata de vaccinare a profesorilor

Propunerea ca școlile din localitățile cu rata de infectare de sub 3 la mia de locuitori să fie deschise cu prezență fizică indiferent de rata de vaccinare a personalului unității de învățământ nu este pe placul Ministerului Sănătăţii. 

12 nov. 2021, 09:33
Ministerul Sănătății nu susţine deschiderea școlilor în format fizic unde incidența e sub 3, indiferent de rata de vaccinare a profesorilor

Şcolile din localităţile cu incidenţă sub de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori vor rămâne în continuare închise, a anunţat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru Hotnews.ro.

Propunerea ca școlile din localitățile cu rata de infectare de sub 3 la mia de locuitori să fie deschise cu prezență fizică indiferent de rata de vaccinare a personalului unității de învățământ, anunţată de ministrul interimar al Educaţiei, nu este susţinută şi de conducerea Ministerului Sănătăţii.

Citeşte şi: Condiţia ca personalul şcolii să fie vaccinat în proporţie de 60% pentru reluarea cursurilor în format fizic va fi menţinută. Cseke Attila: Dacă după 1-2 săptămâni cifrele sunt îmbucurătoare, putem să discutăm alte criterii mai permisive

„În pofida propunerii susținute și argumentate de Ministerul Educației, Ministerul Sănătății nu a putut fi de acord cu excepția de decuplare de rata de vaccinare acolo unde rata de incidența este mai mică de 3/1000, din motive epidemiologice.

Ministerul Educației a susținut că este importantă trecerea din scenariul online în cel cu prezenta fizică în special pentru școlile din rural, acolo unde incidența este sub 3 la mie.

Având în vedere faptul că decizia intră în atribuțiile Ministerului Sănătății, nu putem decât să o respectăm. Este decizia Ministerului Sănătății, iar noi, Ministerul Educatiei, nu putem și nici nu dorim sa ne substituim Autorității cu competente în domeniu” a declarat Cîmpeanu, joi seară, pentru Hotnews.ro.

Peste 4.800 de şcoli şi grădiniţe de stat şi private şi-au redeschis porţile de luni, 8 noiembrie, în România pentru continuarea cursurilor în format fizic în semestrul I al anului şcolar 2021 – 2022. Este vorba doar despre școli și grădinițe unde rata de vaccinare a angajaților este de cel puțin 60%, indiferent de rata de infectare din localitate.

„67,79 % raportat la numărul total al unitatilor de invatamant, de stat și privat, au decizia de începere cu prezenta fizica de luni, 8 noiembrie. Este vorba despre 4847 unități de învatamant şi peste 2 milioane de elevi și prescolari”, a precizat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.