Ministerul Sănătăţii: Orice medic român poate deveni membru al comisiilor de specialitate

Orice medic român, din țară sau străinătate, poate deveni membru în comisiile de specialitate, dacă respectă anumite condiții, se precizează într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.
Filip Stan
29 nov. 2016, 13:18
Ministerul Sănătăţii: Orice medic român poate deveni membru al comisiilor de specialitate

Potrivit sursei citate, pentru prima dată, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăți nu vor mai fi numiți de ministru, ci vor fi selectați printr-un proces transparent, care ține cont de criterii de profesionalism și integritate.

„Medicii cu cetățenie română, indiferent dacă profesează în România sau în afara țării, își pot trimite dosarul pentru a intra în procesul de selecție. Această decizie vine după ce lipsa unor criterii de selecție și precizările neclare în cazul conflictelor de interese au condus la apariția unor majore disfuncționalități în constituirea și misiunea comisiilor de specialitate”, se mai precizează în comunicat.

Criteriile care trebuie îndeplinite sunt: să fie medic specialist sau cu minim trei ani de studii în domeniul de competență al comisiei, respectiv cadru medical care își desfășoară activitatea de minim 5 ani în domeniul de competență al comisiei, să fie persoană fizică cu cetățenia română, indiferent de domiciliu și țara în care își desfășoară activitatea, să cunoască o limbă de circulație internațională și să dețină abilități de utilizare a mijloacelor moderne de comunicare.

„Profesionalismul candidaților este evaluat pe baza unui punctaj transparent, care ține cont de activitatea clinică și didactică, prezența atestatelor și supraspecializărilor, experiența profesională internațională, publicarea de articole și de cărți medicale, desfășurarea de studii clinice, colaborările cu organizații nonguvernamentale ale pacienților. Pe baza acestor criterii se va realiza un punctaj, care va permite realizarea unui clasament al candidaților. Dintre primii 8 membri vor fi aleși prin vot secret președintele, vicepreședintele și secretarul, restul devenind membri permanenți, iar următorii 8 vor fi membri supleanți”, explică MS.

Un număr de 54 de comisii, fiecare reprezentând o specialitate medicală, reunind în total peste 800 de specialiști, vor colabora cu Ministerul Sănătății.

Conform comunicatului de presă, vor fi excluse candidaturile persoanelor care prezintă condamnări penale.

„Fiecare membru va completa o declarație de interese pentru ultimul an calendaristic, declarând colaborările cu firmele producătoare și distribuitoare de medicamente și aparatură medicală”, afirmă aceeași sursă.

Totodată, în ședințele în care unul dintre membrii permanenți s-ar putea afla în conflict de interese, acesta va fi înlocuit cu un membru supleant.

„Pentru ca rezultatul activității comisiilor să atingă cel mai înalt nivel de calitate științifică, ordinul de ministru permite participarea la întâlnirile comisiilor a unor personalități considerate relevante pentru temele supuse discuțiilor. De asemenea, pentru ca în activitatea comisiilor să se țină cont și de perspectiva pacientului, la ședințele acestora poate participa, în calitate de invitat permanent, un reprezentant desemnat de asociațiile pacienților din domeniul comisiei”, se menționează în comunicatul de presă.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății elaborează protocoalele terapeutice, fundamentează deciziile ministrului Sănătății cu privire la politicile, strategiile și programele de acțiune în domeniul sănătății populației, identifică prioritățile naționale pe termen scurt, mediu și lung, propun pachetele de servicii medicale care se asigură în cadrul sistemului de sănătate și îndeplinesc alte sarcini esențiale pentru buna desfășurare a activității ministerului.

Citeşte şi Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, solicită ministrului Sănătăţii asigurarea banilor necesari pentru transplant

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremea se dezlănțuie. Urmează trei zile de coșmar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica