Ministerul Sănătăţii vine cu precizări privind concentraţiile de E.coli de pe litoralul românesc: Creşteri sporadice peste norma stabilită în mare

Ministerul Sănătății vine cu clarificări despre concentrațiile de E.coli de pe litoralul românesc: creşteri sporadice peste norma stabilită în mare.

19 iul. 2023, 17:18
Ministerul Sănătăţii vine cu precizări privind concentraţiile de E.coli de pe litoralul românesc: Creşteri sporadice peste norma stabilită în mare

Clasificarea apelor de îmbăiere se face pe baza datelor de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare, a transmis Ministerul Sănătăţii.

„În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită”, a afirmat Ministerul Sănătăţii.

Citește și Apă rece sau la temperatura camerei pe timp de caniculă? Radu Țincu: „Depinde de situație. Dacă suntem la umbră putem consuma apă la temperatura camerei”

Potrivit MS, creşterile nu au fost constante, timp mai multe zile, şi nu se încadrează în „situaţie anormală” şi nici în situaţia de „poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creşterii s-au încadrat în valori normale: „Creşterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale şi disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone”.

Prezenţa E.coli în apa potabilă şi apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreţinute.

„Pentru apa potabilă valoarea pentru E.coli, conform OG nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, trebuie să fie pentru a nu produce îmbolnăviri. Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantităţi mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezenţa E. Coli în apa de îmbăiere este redus, faţă de prezenţa microorganismului în apa potabilă”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Citește și Canicula încurcă grav circulația feroviară. Test de rezistență fizică și psihică în trenurile CFR. În unele vagoane este mai cald decât afară

Ministerul Sănătăţii , recomandări pentru populaţie pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentraţii crescute de E.coli în apa de mare:

  • Evitarea ingestiei apei şi a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi
  • Îmbăierea doar în zonele amenajate şi monitorizate unde se afişează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duş după îmbăiere
  • Utilizarea corectă a grupurilor sanitare şi spalatul pe mâini după folosire
  • Respectarea normelor generale de igienă
  • Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată şi de către producător /distribuitor.

„Pentru a controla situaţia aparută se face monitorizarea microbiolgică cu frecvenţă mărită şi completarea analizelor cu cele fizico-chimice. Specialiştii din cadrul INSP vor realiza o analiză în dinamică a calităţii apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiştii din cadrul Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină , pentru a depista cauzele care au generat această situaţie”, mai arată MS.