Ministra Educației, Ligia Deca, anunț despre catalogul electronic. Profesorii îl pot arhiva exclusiv în mod digital. Deca a numit schimbarea drept o „reglementare”, care, de fapt, nu există în legislație

Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit, recent, despre faptul că profesorii pot arhiva catalogul electronic exclusiv în mod digital.
Alina Costache
14 oct. 2024, 19:04
Ministra Educației, Ligia Deca, anunț despre catalogul electronic. Profesorii îl pot arhiva exclusiv în mod digital. Deca a numit schimbarea drept o

Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit, recent, despre faptul că profesorii pot arhiva catalogul electronic exclusiv în mod digital. Mai mult, aceasta a spus, în cadrul unui podcast că „aceasta este noua reglementare pe care am dat-o recent”.

Ligia Deca, declarații privind catalogul electronic. „Reglementarea” dată de ministra Educației

Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit, recent, în cadrul unui podcast de partid, despre utilitatea catalogului electronic, dar și despre faptul că profesorii îl pot arhiva exclusiv în mod digital. Totodată, Deca a menționat că „aceasta este noua reglementare pe care am dat-o recent” și că numărul școlilor interesate să implementeze un catalog electronic a crescut foarte mult.

„A crescut fantastic numărul școlilor care implementează o astfel de soluție. Inițial erau reticente. acum, de când am eliminat bariera aceasta – că trebuiau să completeze în dublu și în catalogul electronic, și în cel clasic pe care îl știm noi și am spus că pot printa pur și simplu cataloagele, să le semneze și să le arhiveze, sau le pot arhiva direct digital. Aceasta este noua reglementare pe care am dat-o recent, normal că școlile au devenit mult mai deschise”, a declarat Ligia Deca, potrivit Edupedu.

Citește și: Ligia Deca vrea să revoluționeze sistemul educțional. Ministra Educației promite salarii mai mari pentru profesori și modernizarea curriculei

Însă, reglementarea despre care ministra Educației a vorbit, în realitate ,nu există. Legislația din educație în vigoare stabilește regimul catalogului electronic ca act de studii, iar în momentul de față, standardele tehnice minime pentru catalogul școlar electronic sunt aprobate prin ordinul de ministru al educației din martie 2023. Acesta prevede, la articolul 11, alineatul 2, că evidența online a situațiilor școlare anuale se printează la finalul anului școlar.

„Catalogul electronic se tipărește, se semnează, se avizează și se arhivează de directorul unității de învățământ, la finalul anului școlar, în conformitate cu prevederile art. 27 alin. (5) și (8) din Regulamentul privind regimul actelor de studii și al documentelor școlare gestionate de unitățile de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 3.844/2016, cu modificările și completările ulterioare”.

Peste 2.000 de școli pot folosi catalogul electronic în anul școlar 2024-2025, iar lista a fost publicată în Monitorl Oficial vineri, 11 octombrie.

Citește și: Unii elevi pot folosi telefoanele mobile la școală, în afara orelor de curs. Ministrul Educației a venit cu noi explicații

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…