Noii miniştri îşi preiau mandatele, unii în prezenţa lui Iohannis şi Orban. Liberalii au amânat şedinţa de Guvern pentru miercuri

Noii miniștri şi-au preluat portofoliile, alături de noul premier Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis. Liberalii pregatesc prima ședință de guvern oficială, iar primul act normativ va fi OUG pentru restructurarea ministerelor, iar următoarea prioritate e rectificarea bugetară. Zeci de agenții vor dispărea, se vor tăia din cheltuieli la ministere. Totodată, Liberalii pregătesc măsuri pentru pensiile şi salariile românilor. 

05 nov. 2019, 05:53
Noii miniştri îşi preiau mandatele, unii în prezenţa lui Iohannis şi Orban. Liberalii au amânat şedinţa de Guvern pentru miercuri

UPDATE Conform informațiilor România TV, OUG privind restructurarea Guvernului nu a fost finalizată în timp util, astfel că ședința de guvern a fost reprogramată pentru miercuri, la ora 12.00.

_______

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a participat marţi la ceremoniile de preluare de mandat la ministerele de Externe, Interne, Apărării şi Justiţiei.

El a ţinut scurte alocuţiuni la fiecare minister, pe care le puteţi urmări AICI, AICI, AICI şi AICI.

Şeful statului nu a omis să critice guvernul PSD în alocuţiunilesale.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că lideri „pesedişti diletanţi” au crezut că se pot profila folosind politica externă, el subliniind că lucrurile stricate de aceştia trebuie reparate.

„Politica externă a României pe care cred că am condus-o rezonabil a avut în ultimii trei şi ani jumătate de suferit. Lideri pesedişti diletanţi au crezut că se pot profila folosind politica externă a României. Eroare! Singurul lucru pe care l-au obţinut este decredibilizarea României în relaţia cu mulţi parteneri cu care am avut legături strânse şi încredere reciprocă”, a spus Iohannis, la preluarea mandatului de ministru de Externe de către Bogdan Aurescu.

_______

Preşedintele Klaus Iohannis merge astăzi la mai multe ministere pentru a fi alături de mai mulţi miniştrii ai Cabinetului Orban la prelurea mandatului. La ora 11, şeful statului va fi prezent la ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Afacerilor Externe de către Bogdan-Lucian Aurescu. Va merge apoi la ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Afacerilor Interne de către Marcel Ion Vela, la sediul MAI. La 12.30, Klaus Iohannis va fi prezent la ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Apărării Naționale de către Ionel Nicolae Ciucă, la MApN. Ultima oprire este la sediul Ministerului Justiţiei, unde Cătălin Predoiu va prelua mandatului de ministru al Justiției.

Ludovic Orban a devenit premier datorită celor 240 de voturi primite în Parlament, în condițiile în care avea nevoie de minimum 233. Noul guvern s-a instalat deja la Palatul Victoria, iar la prima ședință a participat și președintele Klaus Iohannis. Asta după ce mai întâi, premierul și miniștrii au depus jurământul la Cotroceni.

„Va multumim că ne-ati insotit la aceasta prima reuniune informală a Guvernului. Va invit sa ne adresati cateva cuvinte si oricand considerati că există temeri serioase sa participati la sedintele de Guvern vă aşteptăm cu drag”, a spus noul premier Ludovic Orban.

„Multumesc pentru invitaţia de a vă însoţi aici la prima întrunire informală. Profit de ocazie să vă felicit şi va doresc mult succes chiar daca mandatul e unul scurt. Eu sunt convins ca o sa fie unul puternic si de succes. Vă doresc numai bine tuturor”, a răspuns preşedintele Klaus Iohannis.

Sedința a avut loc după ce noul guvern a depus jurământul în fața președintelui României.