Ministru arestat duminică pentru deturnare de fonduri

Ministru arestat ar putea fi condamnat la moarte dacă va fi găsit vinovat de furt din fondurile de ajutor în timpul unui dezastru naţional.

06 dec. 2020, 11:25
Ministru arestat duminică pentru deturnare de fonduri

Ministru arestat în Indonezia. Oficialul pe probleme sociale a fost retinut duminică sub suspiciunea de deturnare de fonduri în valoare de peste 1 milion de dolari în cadrul unui program destinat să furnizeze produse alimentare persoanelor afectate de COVID-19, a declarat Agenţia anticorupţie din Indonezia, citată de dpa.

Juliari Batubara şi doi dintre subordonaţii săi sunt suspectaţi că au deturnat 17 miliarde de rupii (1,2 milioane de dolari) prin instituirea unei taxe pentru fiecare pachet de alimente furnizat destinat indonezienilor afectaţi de pandemia de coronavirus, a declarat Firli Bahuri, preşedintele Comisiei de eradicare a corupţiei (KPK).

Două cutremure puternice, cu magnitudine aproape 7, au avut loc în Indonezia

Mai exact, ministerul a cerut o taxă de 10.000 rupii (mai puţin de un dolar) pentru fiecare pachet de alimente dintr-un program de ajutorare pentru COVID-19 în valoare de 5,9 trilioane de rupii, a spus Firli.

Ministru arestat ar putea fi condamnat la moarte dacă va fi găsit vinovat de furt din fondurile de ajutor în timpul unui dezastru naţional.

Batubara este al doilea ministru indonezian acuzat de corupţie în ultimele două săptămâni.

Luna trecută, ministrul resurselor marine şi al pescuitului, Edhy Prabowo, a fost acuzat că a acceptat 4,3 miliarde de rupii în schimbul acordării de autorizaţii unor companiilor pentru exportul de homari. El a demisionat din funcţia deţinută.

Comisia de eradicare a corupţiei a spus că Edhy a folosit banii din mită pentru a cumpăra articole de lux – inclusiv ceasuri Rolex şi genţi Tumi şi Louis Vuitton – în Hawaii în timpul unei călătorii de afaceri luna trecută.

Arestarea celor doi miniştri intervin pe fondul criticilor potrivit cărora că noua lege care reglementează activitatea KPK – adoptată de parlament anul trecut – i-a subminat independenţa.

Legea stipula crearea unei agenţii de supraveghere însărcinată cu monitorizarea activităţii acestei comisii, a cărei misiune este combaterea corupţiei. De asemenea, legea a transformat KPK dintr-un organism independent într-o agenţie guvernamentală subordonată executivului.