Ministru grec: Liderii europeni vor să SCUFUNDE Syriza

Liderii europeni vor să 'scufunde' partidul Syriza, aflat la putere în Grecia, pentru a bloca ascensiunea altor formațiuni de stânga radicale europene, precum Podemos în Spania, a afirmat marți ministrul grec al muncii Panos Skourletis, informează agenția France Presse, citată de Agerpres. 

30 iun. 2015, 09:39
Ministru grec: Liderii europeni vor să SCUFUNDE Syriza

”Liderii europeni se tem de avansul unor forțe ca Podemos și vor să le tragă covorul de sub picioare în toate modurile posibile. Maniera de a ajunge la acest obiectiv este de a ne scufunda, pentru ca Syriza din Grecia să nu poată fi un exemplu pentru alte țări europene aflate într-o situație similară”, a spus Skourletis într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

El a calificat drept o ”provocare” apelul lansat către greci de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a vota la referendumul din 5 iulie pentru un plan de ajutor propus Atenei de creditorii internaționali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană).

Executivul de la Atena le-a cerut alegătorilor greci să voteze contra acestui plan. ”Astăzi, ei se amestecă în afacerile interne ale Greciei, mâine vor face același lucru în Spania și Italia”, a adăugat ministrul grec, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Criza din Grecia: Oferta de ultim moment făcută de preşedintele Comisiei Europene

Podemos, devenit al treilea partid din Spania după alegerile regionale din acest an, a apreciat luni drept ”exemplar” refuzul premierului grec Alexis Tsipras de a ceda în fața ”șantajului” creditorilor internaționali ai Atenei.

Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie și a anunțat că va cumula într-o singură sumă toate tranșele în valoare de 1,6 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului Monetar Internațional până marți 30 iunie, la ora 24:00, iar în aceste condiții probabilitatea intrării Greciei în incapacitate de plată sporește de la oră la oră.