Ministru italian: Referendumul propus în Ungaria riscă să pericliteze bazele Uniunii Europene

Referendumul care va fi organizat de Ungaria pe tema cotelor de distribuire a refugiaţilor riscă "să pericliteze bazele Uniunii Europene", avertizează ministrul de Externe din Italia, Paolo Gentiloni, citat de presa italiană.

24 feb. 2016, 21:45
Ministru italian: Referendumul propus în Ungaria riscă să pericliteze bazele Uniunii Europene

„Din punct de vedere juridic, fiecare ţară are dreptul să ia propriile decizii, dar, la nivel politic, referendumul din Ungaria propune cetăţenilor o întrebare controversată, îndemnându-i să conteste decizii comune de la nivelul Uniunii Europene”, atrage atenţia şeful diplomaţiei italiene.

Citeşte şi: Ungaria organizează un referendum pe tema cotelor obligatorii UE de refugiaţi

„O astfel de iniţiativă poate periclita bazele Uniunii Europene”, avertizează Paolo Gentiloni.

În replică, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a argumentat că într-o democraţie este „natural” să fie consultaţi cetăţenii.

Guvernul ungar a decis să convoace un referendum pe tema sistemului distribuirii imigranţilor prin cote obligatorii, propus de către Uniunea Europeană, a anunţat miercuri premierul Viktor Orban. Alegătorii ungari vor fi invitaţi să răspundă la întrebarea: „Vreţi să permiteţi Uniunii Europene să impună ca obligatorie mutarea unor cetăţeni care nu sunt unguri în Ungaria?”, a declarat Viktor Orban, care s-a remarcat în ultimul an printr-o serie de măsuri radicale pentru oprirea tranzitului extracomunitarilor.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote obligatorii 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE, notează Mediafax. Polonia a votat în favoarea sistemului. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi imigranţi extracomunitari.