Ministrul a confirmat: veniturile angajaților din România vor scădea. Cât de mult vor fi reduse sporurile

Pachet de austeritate | După majorarea prețurilor la energie, respectiv pe fondul inflației explozive, Guvernul pregătește și diminuarea veniturilor bugetarilor. „Reforma salarizării" cuprinse în PNRR ar urma să determine o scădere și mai mare a nivelului de trai al românilor.

03 mai 2023, 10:18
Ministrul a confirmat: veniturile angajaților din România vor scădea. Cât de mult vor fi reduse sporurile
Marcel Boloş anunţă ce se întâmplă cu banii românilor. "Sunt măsuri cerute de Comisia Europeană"

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat marți seară, că Guvernul are în plan o reducere a sporurilor bugetarilor la un plafon de 20% din fondul total de salarii.

„Dacă mă întrebați din punctul de vedere al mandatului care s-a dat reprezentanților Guvernului, este dat pentru sistemul de sporuri, acel plafon de 20% ca să se aplice la fondul total de salarii și nu la salariul de bază.

Acesta este mandatul dat de către Guvernul României. Pe legea salarizării și pe ceea ce înseamnă această negociere pentru acest plafon, va trebui să avem foarte bine fundamentate circumstanțele obiective.

Dacă aplicăm la fondul total de salarii cei 20%, înseamnă că avem o limită maximă a fondurilor pe care le alocăm pentru sporuri”, a declarat Marcel Boloș, la Digi24.

 

Avertisment de la Guvern pentru bugetari. Ce spune ministrul

 

Oficialul Guvernului Ciucă a confirmat scăderea sporurilor pentru anumiți salariați, bugetari.

„Acest lucru îl așteaptă toți bugetarii. Din 50% sau 80% sporuri să revii la plafonul de 20%, toată lumea înțelege acest lucru și se așteaptă la această reducere a plafonului maxim”, a afirmat oficialul din Guvern.

De asemenea, Guvernul vrea ca în PNRR să înlocuiască plafonul de cheltuieli însumând 9,4% din PIB pentru sistemul de pensii – ce cuprinde și pensiile speciale – cu un indicator care, în aceeași măsură, să aducă „disciplină financiară”, dar fără a afecta posibilitatea de actualizare sau majorare a pensiilor pe viitor, a declarat ministrul. El susține că, în PNRR, plafonul de 9,4% din jalonul reformării sistemului public de pensii este pe 50 de ani, un „termen foarte lung”, potrivit ministrului.

Citește și: 

Cum a devenit România campioana Europei la scumpirile din energie. Economistul Adrian Negrescu: „O decizie cinică, un artificiu din pix” / 90% dintre bucureșteni, loviți în plin de inflația explozivă | EXCLUSIV