Ministrul Adrian Chesnoiu le declară război samsarilor din pieţe. Soluţia pe care a găsit-o ca să ajute producătorii

În pieţele agroalimentare, majoritatea comercianţilor încearcă să atragă clienţii garantându-le că au marfă românească. În realitate, este dificil să deosebești producătorii autentici de cei care vând produse din import.

06 iun. 2022, 18:11
Ministrul Adrian Chesnoiu le declară război samsarilor din pieţe. Soluţia pe care a găsit-o ca să ajute producătorii

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, are însă o soluţie pentru a stopa această practică incorectă, şi anume introducerea unor coduri unice pentru fiecare producător. Mai exact, atunci când vom merge la piaţă şi vom vrea să achiziţionăm produse româneşti, vom avea posibilitatea să scanăm cu telefonul codul producătorului, iar aplicaţia să ne indice locul de provenienţă al produsului pe care vrem să-l achiziţionăm.

Atunci când vin cu certificatele de producător să mergem să verificăm unde este suprafaţa, ce produce şi cât poate să producă. Că dacă ai o mie de metri pătraţi de solar şi vinzi o sută de tone de roşii, daţi-mi voie să cred că sunt luate de la Pucheni. Sau mai rău, din en gros”, explică Adrian Chesnoiu pentru observatornews.ro

Citeste si Ministrul Adrian Chesnoiu cere inițierea elevilor de gimnaziu în domeniul agriculturii: „Potențialul excepțional al României poate fi dus mai departe doar de oameni educați”

Ministrul Adrian Chesnoiu le declară război samsarilor

Potrivit acestuia, fiecare producător va primi un cod unic pe care va fi obligat să îl afişeze, iar cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonul mobil îl vom scana şi vom afla dacă cel de la care vrem să cumpărăm este producător autentic sau samsar.

Producătorii sunt încântaţi de această oportunitate, dar, din păcate, aceasta nu va putea fi aplicată mai devreme de anul viitor, întrucât e mult de lucru la digitalizare. Ministerul Agriculturii are în prezent 26 de baze de date care centralizează informaţii despre agricultură, însă acestea nu sunt încă interconectate.

Citeste si EXCLUSIV | Adrian Chesnoiu, anunţ de ultimă oră despre criza de ulei din Europa. „Suntem pregătiţi cu stocuri. Noi ne producem necesarul în ţară şi nu trebuie să ne panicăm”