Ministrul Agriculturii aruncă bomba despre o potențială criză alimentară. Ce îi așteaptă pe români în acest an

România e departe de a intra într-o criză alimentară. Producția e mult peste necesarul de consum al populației țării, a declarat ferm Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

19 mai 2022, 15:36
Ministrul Agriculturii aruncă bomba despre o potențială criză alimentară. Ce îi așteaptă pe români în acest an

Suntem departe de a intra într-o criză alimentară. Producția e mult peste necesarul de consum al populației țării, a declarat ferm Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Și totuși, România nu-și va atinge potențialul maxim de producție în agricultură în 2022 din cauza condițiilor climatice, a mai spus Adrian Chesnoiu.

„Suntem în continuare un grânar al Europei, suntem printre principalii producători din UE în materie de cereale și vom continua să fim atâta timp cât vom folosi tehnologii noi, iar fermierii români sunt capitalizați. Avem condiții meteo care în ultima perioadă s-au schimbat și au pus presiune pe nivelul recoltei, dar putem spune că depășim ușor-ușor perioada asta critică și ne apropiem cât mai mult spre o recoltă liniștitoare pentru consumul din România”, a declarat ministrul la Profit News TV.

Citește și Criza alimentară pândește România. Ilie Șerbănescu: „Prețurile din țara noastră, controlate de companii străine” 

În general țara noastră produce o cantitate de cereală mult mai mare decât necesarul de consum al țării. Astfel, nu se pune problema unei crize alimentare.

„Nu cred că putem vorbi de o criză alimentară în România, pentru că reușim să producem și la nivelul UE și reușim să ne asigurăm și necesarul de consum. Desigur, nu suntem izolați doar în continentul european, trăim într-o lume care este în permanentă schimbare și orice factor de stres, precum criza energiei și a gazului natural, situația din Ucraina, pandemia, toate acestea au influențat nivelul de producție, nivelul stabilității în mai toate statele lumii, dar suntem, din punctul meu de vedere, departe de o criză alimentară”, a continuat Chesnoiu.

În ceea ce privește o potențială criză alimentară, despre care se tot vorbește în ultima vreme, ministrul spune că trebuie făcută o diferență foarte clară între penuria de alimente, care reprezintă într-adevăr o criză alimentară, și posibilitatea cetățenilor de a avea acces la alimente, care reprezintă, de fapt, o criză economică.

„Lucrurile astea trebuie puse foarte bine în balanță pentru că oamenii nu treuie să intre în panică. România este o țară stabilă, lanțurile de aprovizionare nu sunt perturbate, înca avem producători, destul de mulți chiar, și reușim să producem”, subliniază acesta.

Citește și Criză alimentară mondială generată de Rusia, anunţ oficial de la Uniunea Europeană

Ministrul e de părere că nivelul producțiilor din România nu-și va atinger potențialul maxim în acest an, așa cum s-a întâmplat în 2021.

„În 2021 s-a atins potențialul maxim de producție pentru că am avut aproape condiții ideale pe toate verigile tehnologice. Prețurile erau oarecum stabile, iar costurile fermierilor au fost cumva rezonabile. După care au început să se manifeste efectele crizei din energie și apoi lucrurile au luat-o un pic razna. În 2022, evident că nu vom atinge potențialul maxim și asta pentru că condițiile climaterice nu au fost similare cu cele din anul 2021, iar cantitățile de precipitații au fost mult mai mici”, mai spune Adrian Chesnoiu, precizând că și în aceste condiții România cu siguranță va produce mai mult decât necesarul de consum și dă exemplu anul 2020, cel mai secetos an din ultimele două decenii, unde producția de grâu s-a ridicat la aproape 6,5 milioane de tone, mult peste necesarul populație, de circa 4,5 milioane de tone. „Anul acesta evident că nici măcar nu suntem pe aproape de anul 2020, deci recoltele vor fi mai bune, dar nu vor fi la potențialul maxim așa cum am obținut în 2021”, adaugă ministrul Agriculturii.