Ministrul Agriculturii, despre cazul de antrax din Ungaria: „Pentru România nu există niciun pericol”

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat vineri că nu există niciun pericol pentru România în ce priveşte cazul de antrax care a fost descoperit în Ungaria, caz care a fost unul izolat.

04 iul. 2014, 12:39
Ministrul Agriculturii, despre cazul de antrax din Ungaria: „Pentru România nu există niciun pericol”

M-a sunat chiar acum câteva momente preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare. Nu există niciun pericol pentru România, există un caz izolat, punctual, provenit dintr-o tăiere ilegală în Ungaria şi care nu acţionează, nu se răspândeşte, acţionează doar local în zona respectivă. Mai mult decât atât, nu a fost emisă niciun fel de alertă internaţională în acest caz, nu este nici cel mai mic pericol pentru România„, a spus Daniel Constantin la Palatul Parlamentului.

VEZI ŞI ALERTĂ cu ANTRAX la GRANIŢA cu România. Infecţia provine din CARNEA CONGELATĂ

O infecţie cu antrax a fost identificată în carnea de vită din Estul Ungariei şi cinci persoane sunt monitorizate în spital, fiind suspectate că s-ar fi infectat cu antrax, a anunţat vineri Autoritatea sanitar veterinară din Ungaria.

Infecţia a fost depistată în carnea de vită congelată, după ce două bovine au fost sacrificate ilegal într-o fermă din Tiszafured, un oraş din Estul Ungariei, aflat la aproximativ 160 km de Budapesta şi 120 de km de Oradea.

În România, campania de vaccinare împotriva antraxului a demarat la începutul lunii mai. Aceasta se desfăşoară la nivel naţional, o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Boala din produsele semipreparate: Ce alimente trebuie să evităm

Vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acţiuni fiind suportat de la bugetul de stat.