Ministrul Agriculturii: În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet şi se pune iar în vânzare

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, susţine că România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate, iar în ţară sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet şi se pune iar în vânzare. 

30 mart. 2016, 21:02
Ministrul Agriculturii: În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet şi se pune iar în vânzare

„Aici este o piaţă în care importa­to­rii se orientea­ză şi aduc produ­se la sfârşit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­păşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face dato­ria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii con­trolează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?”, spune ministrul Irimescu, în­tr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Ajuns ministru în urma pro­tes­telor de stradă, odată cu instaurarea gu­ver­nului tehnocrat, Irimescu nu este străin de ce se întâmplă în România.

La Bruxelles, de unde vine, ocupa funcţia de şef al secţiei de agricultură, la Reprezen­tanţa Per­ma­nen­tă a Ro­mâniei la UE. A fost secre­tar de stat în Minis­terul Agri­culturii (2012 – 2014), consilier al ministrului agriculturii între 1990 şi 1998. Un om care ştie deci ce spune atunci când afirmă că impor­turile sunt de slabă calitate pentru că România este consi­derată „o piaţă de mâna a zecea”.

În ultimele luni industria ali­men­tară locală a fost atinsă de mai multe scan­daluri legate de calitatea produ­selor ce se vând în magazinele din România.

Fie că s-a numit „Brădet” în care a fost implicată o companie lo­cală în pro­dusele căreia a fost descoperită bac­teria E- coli, fie că vorbim despre un alt caz în analiză legat de calitatea apei îmbuteliate, sau de recentul scan­dal în care şeful suspendat al unui ma­gazin Profi din Arad acuză conducerea magazi­nelor că l-ar fi obligat să vândă carne expirată pe care să o spele cu detergent şi oţet, toate aceste dosare au o victimă sigură: cel care consu­mă. 

Şeful unui magazin susţine că i s-a cerut să pună în vânzare carne stricată, spălată cu detergent. Ce spune conducerea