Ministrul Agriculturii insistă cu plafonarea preţurilor la alimente: Unele preţuri sunt şi cu 60% mai mari la raft faţă de poarta fermei

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este de părere că plafonarea preţurilor alimentelor rămâne o soluţie pe care ministerul său o ia în calcul. Acesta a subliniat însă că nu vrea, ca printr-o astfel de măsură, să afecteze producătorii.

18 feb. 2022, 09:21
Ministrul Agriculturii insistă cu plafonarea preţurilor la alimente: Unele preţuri sunt şi cu 60% mai mari la raft faţă de poarta fermei

Ministrul Agriculturii insistă cu plafonarea preţurilor la alimente. „Plafonarea preţului alimentelor nu se face la producător. Producătorii au menţinut stabil preţul alimentelor. Dacă va veni un moment în care trebuie să intervenim şi preţurile o iau razna cu adevărat, atunci evident trebuie să intervii între preţul de la producător şi preţul de la raft”, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la Profit News TV.

Chesnoiu a susţinut că preţurile sunt umflate de cei care intervin pe lanţ după producător.

„Eu am o analiză la Ministerul Agriculturii care îmi arată că între preţul cu care pleacă de la poarta fermei un produs şi preţul de la raft există diferenţe între 30 şi 60%. La o pâine care pleacă cu 1,1 – 1,3 lei de la fabrică şi ajunge la 2,1 – 2,2 lei pe raft, e mult sau e puţin?”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu explică ce ar însemna plafonarea preţurilor la alimentele de bază: „Plafonare înseamnă şi compensare. Nu se vor impune preţuri producătorilor”

Chesnoiu a dat exemplul Franţei, care în 2018 aveau o lege „care spune că, la raft, eticheta trebuie să prezinte în puncte procentuale cât din preţul de la raft îi revine producătorului de materie primă, cât revine procesatorului şi cât îi revine comerciantului”.

Ministrul dă asigurări că e pregătit cu tot felul de scenarii, în cazul în care situaţia preţurilor degenerează.

„Susţin plafonarea preţurilor, dar v-am spus în ce condiţii. Este o soluţie plafonarea atâta vreme cât nu afectează producătorul. Avem mai multe scenarii de intervenţie la minister, cu care să intervenim în situaţii de criză. Uitaţi-vă la situaţia geopolitică din jur! Nu pot, ca ministru al Agriculturii, să nu am astfel de scenarii”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu susţine plafonarea preţurilor la energie timp de şase luni

Adrian Chesnoiu le-a dat replica şi liberalilor care critică măsura şi o numesc comunistă.

„Aici e vorba de o gândire strategică. Dacă nu înţelegi conceptul, nu ai cum să vorbeşti despre el. Spre exemplu, dintre toţi părerologii care îşi dau cu părerea cum e cu plafonarea preţului alimentelor, nu m-a sunat nimeni să mă întrebe care este analiza Ministerului Agriculturii şi cum ar trebui făcută această plafonare.”, a spus ministrul Agriculturii.