Ministrul Agriculturii: Marea provocare, să convingem UE să aloce un miliard de euro pentru irigaţii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a tras miercuri un semnal de alarmă cu privire la seceta posibilă în lunile iulie - august, afirmând că instituţia pe care o conduce a luat toate măsurile posibile pentru a preveni efectele acesteia, dar că ar avea nevoie de un miliard de euro pentru refacerea infrastructurii primare de irigaţii.

15 mai 2013, 16:13
Ministrul Agriculturii: Marea provocare, să convingem UE să aloce un miliard de euro pentru irigaţii

‘Îmi doresc un an foarte bun. Să vedem în ce măsură acest lucru se va concretiza. Am văzut şi prognozele pe care instituţiile europene le-au dat cu privire la producţia agricolă din România. La grâu, producţia estimată era de 5,8 milioane de hectare; vă reamintesc că în 2011 ne-am apropiat de 7 milioane de hectare, în anul 2012 am avut o producţie 4,8 milioane de hectare. Deci categoric este mult mai bună decât anul trecut, dar nu o producţie record, aşa cum s-a întâmplat în 2011’, a afirmat Constantin, la finalul şedinţei de Guvern, întrebat de presă cum se aşteaptă să fie acest an pentru agricultori, potrivit Agerpres.

El a amintit că 400.000 de hectare de teren agricol ar urma să fie irigate.

‘Eu vreau însă să trag un semnal de alarmă cu privire la seceta care se anunţă în lunile iulie şi august. (…) De data aceasta, încă din lunile decembrie-ianuarie, grupurile pe care le-am constituit au gândit un set de măsuri care să prevină eventuale efecte ale secetei. Ca atare, nu mai vorbesc de ordonarea activităţii de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), acolo unde, prin această ordonare, s-a obţinut o reducere a preţului la energie cu 20%, dar vreau să vorbesc de o măsură pe care a adoptat-o Guvernul acum o lună de zile – şi anume o ordonanţă care ne va permite să realizăm prima umplere a canalelor magistrale de irigaţii, astfel încât apa să fie mai aproape de beneficiari, iar costurile de irigat să fie mult mai mici – ca efect în această lună, am văzut cifrele de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – sunt deja contractate spre a fi irigate peste 400.000 de hectare. Anul trecut s-au irigat 120.000 de hectare’, a detaliat Constantin.

El şi-a exprimat speranţa ca terenurile respective să fie irigate, pentru a combate seceta din zonele care prezintă acest risc.

În opinia acestuia, ar putea fi afectate culturile de porumb şi floarea soarelui.

‘Noi suntem pregătiţi cu toate măsurile pe care le putem lua la acest moment. Sigur că putem să vorbim de măsuri mult mai bune după ce vom reuşi să implementăm proiectul de reabilitare a infrastructurii de irigaţii. (…) Marea provocare pe care o am este aceea de a reuşi să convingem Comisia Europeană să alocăm un miliard de euro pentru refacerea infrastructurii primare de irigaţii’, a mai spus Constantin.