Ministrul Agriculturii, noi precizări referitoare la românii care au grădină şi livadă la ţară: „Lumea trebuie să înţeleagă”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, confirmă ordinul MAI referitor la faptul că românii cu grădină sau livadă la țară nu se pot deplasa, numai producătorii agricoli. 

13 apr. 2020, 11:01
Ministrul Agriculturii, noi precizări referitoare la românii care au grădină şi livadă la ţară: „Lumea trebuie să înţeleagă”

Într-o intervenție avută la Digi24, ministrul Oros a întărit cele comunicate de Ministerul Afacerilor Interne: nu sunt permise în această perioadă deplasările persoanelor care nu au venituri din agricultură, ci doar dețin o proprietate în mediul rural.

„Noi am prins în Ordonanța 3 cele două articole privind producătorii agricoli care se pot deplasa la câmp și în ferme, precum și cei care se deplasează să își vândă produsele în piețele agroalimentare sau în altă parte, și ne-am gândit la cei care au venit – unicul sau principalul venit dina ceastă activitate. Acest articol din Ordonanță nu poate fi folosit ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Această interzicere a deplasării care a fost stipulată încă de la începutul declarării stării de urgență practic dorește să prevină răspândirea infecției, limitarea contactelor, mai ales cu cei care sunt asimptomatici și sunt cei mai periculoși pentru răspândirea coronavirusului. Lumea trebuie să înțeleagă că doar cei care din asta trăiesc, la care activitatea principală este agricultura sau industria alimentară, beneficiază de aceste articole”, a declarat ministrul Oros.

Șeful de la MADR spune că pe perioada stării de urgență, o parte din cetățeni trebuie să facă eforturi speciale: „Doar așa ca să ieșim că avem o proprietate undeva eu zic că o lună, o lună jumătate până va trece această criză ne putem abține. Toți trebuie să facem niște eforturi și să facem lucruri pe care până acum nu le-am făcut”.

Condiția pentru deplasările în scop agricol rămâne dovada statutului de producător agricol: „Dacă până acum…ei trebuie să demonstreze că sunt producători agricoli. Este simplu! Trebuie să demonstreze că principalul sau unicul venit este agricultura sau industria alimentară. Aceste excepții sunt pentru cei care activează”.

Citeşte şi UE critică decizia României de a interzice exportul de produse agricole


loading...