Ministrul Alexandru Rafila, despre relaţia sa cu şeful DSU, Raed Arafat: Sincer, nu l-am întâlnit în ultimele luni

Ministrul Sănătăţii a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că sunt zone în sistemul medical în care suprasolicitarea angajaţilor este evidentă. , Alexandru Rafila a vorbit şi despre relaţia cu Arafat şi posibila candidatură la Preşedinţia României.

24 iun. 2023, 12:45
Ministrul Alexandru Rafila, despre relaţia sa cu şeful DSU, Raed Arafat:  Sincer, nu l-am întâlnit în ultimele luni
Alexandru Rafila, despre conflictul cu Raed Arafat. Ce spune despre preluarea SMURD şi a Ambulanţei de la DSU

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, referindu-se la relaţia sa cu Raed Arafat, că este în relaţii ”profesionale” cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi că împreună pot lucra la dezvoltarea serviciilor medicale de urgenţă, dar că nu s-a întâlnit cu Arafat de câteva luni.

Întrebat de corespondentul News.ro în ce relaţii se află cu şeful DSU, Raed Arafat, după schimbul de replici de anul trecut între cei doi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că sunt în relaţii profesionale şi că s-ar bucura dacă împreună ar lucra la dezvoltarea serviciilor medicale de urgenţă.

Primul sondaj politic după rocada Ciolacu-Ciucă: PSD domină cu 30%, PNL, cu 15%, s-ar afla în spatele AUR, cotat cu 22%. USR se dă cu trotineta la 14%

”Sunt în relaţii, ca întotdeauna, profesionale, eu am vorbit tot timpul frumos de domnul Arafat. A făcut multe lucruri bune, m-aş bucura dacă putem împreună să dezvoltăm serviciile medicale de urgenţă în cadrul instituţional. Ministerul Sănătăţii finanţează direct aceste servicii, atât cele de Ambulanţă, cât şi unităţile de primiri urgenţe. Trebuie să existe o politică coerentă care să nu ducă la slăbirea serviciilor de ambulanţă, mai ales, care în ultimii ani nu au beneficiat decât de puţine ambulanţe noi”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă a constatat o răceală a şefului DSU la adresa sa, Rafila a răspuns: ”Sincer, nu l-am întâlnit în ultimele luni, nu pot să vă dau astfel de amănunte”.

În luna iulie a anului trecut, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că o intervenţie medicală de urgenţă ”nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie”.

La rândul său, Raed Arafat a precizat că rolul DSU în coordonarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat a fost pus pe tapet de mai multe ori în ultima perioadă de către cei care doresc să dezintegreze un sistem integrat care este funcţional.

 

Alexandru Rafila: Sunt zone din sistemul medical în care suprasolicitarea angajaţilor este evidentă. Reţeaua de ambulatorii pe care o dezvoltăm va rezolva în timp această problemă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că sunt zone în sistemul medical în care suprasolicitarea angajaţilor este evidentă, în special în spitalele de urgenţă, dar că presiunea pe aceste unităţi poate să scadă, una dintre soluţii fiind dezvoltarea reţelei ambulatoriilor de specialitate.

Alexandru Rafila a afirmat că spitalele de urgenţă se confruntă cu un volum mare de muncă, iar suprasolicitarea angajaţilor este evidentă, dar că există soluţii pentru a rezolva această problemă.

“Există zone din sistemul medical în care suprasolicitatrea este evidentă, fenomenul nu se petrece peste tot. Spitalele de urgenţă, unde se prezintă foarte mulţi pacienţi, au această problemă. Sunt două elemente care trebuie luate în considerare. Unul este legat de atractivitatea locului de muncă, pentru a putea completa personalul în zonele acestea fierbinţi. Mai este un element la care lucrăm intens, de dezvoltare a serviciilor medicale pre-spitaliceşti care să scadă presiunea pe spitale. 70-80 la sută din prezentările la unităţile de primiri urgenţe nu ar trebui să se întâmple, dar oamenii nu au unde să se ducă în altă parte. Reţeaua de ambulatorii de specialitate pe care o dezvoltăm acum prin PNRR şi politicile de decontare pentru serviciile ambulatorii, atât la medicul de familie, cât şi în ambulatoriile de specialitate, vor rezolva în timp această problemă“, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a precizat că lucrurile nu se rezolvă peste noapte, ci este un proces, însă “în următorii cinci ani putem să ajungem la un echilibru în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în zona ambulatoriu şi în zona de urgenţă medicală“.

Totodată, ministrul Alexandru Rafila consideră că trebuie “întărit“ şi Serviciul de Ambulanţă.

“Să nu uităm că Ambulanţa oferă servicii medicale. E vorba nu doar de servicii de prim-ajutor, ci şi de faptul că echipajele de pe Ambulanţă sunt medicalizate şi pot oferi servicii care să evite prezentarea ulterioară a pacienţilor la spital“, a adăugat Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, participă, sâmbătă, la Iaşi, la conferinţa organizată de Asociaţia de pacienţi Melanom România – “Inovaţia în Melanom 2023 – Împreună putem salva vieţi”.

Alexandru Rafila, întrebat despre candidatura sa la prezidenţiale: Lucrurile s-au stins în timp. În momentul în care nu mai eşti inclus într-un sondaj de opinie, dintr-o dată interesul dispare pentru această întrebare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, referindu-se la o posibilă candidatură la prezidenţiale, că între timp lucrurile ”s-au stins” pe acest subiect şi că, atunci când nu mai eşti inclus în sondaje, dispare şi interesul pentru o asemenea întrebare.

”Întotdeauna am spus că o candidatură la prezidenţiale nu reprezintă proiectul meu de viaţă. Vedeţi că lucrurile în timp s-au stins din acest punct de vedere. În momentul în care nu mai eşti inclus într-un sondaj de opinie, dintr-o dată interesul dispare pentru această întrebare”, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

EXCLUSIV – Victor Ciutacu, în biroul lui Alexandru Rafila. Prioritățile ministrului Sănătății: Spitale noi sau clădiri noi în spitale, ambulatorii de specialitate, centre medicale comunitare, controlul infecțiilor nosocomiale

Totodată, Rafila a explicat că nu el a solicitat să fie inclus în sondajele anterioare care măsurau încrederea în diverse personalităţi politice, precizând că munca sa la Ministerul Sănătăţii nu are legătură cu o potenţială candidatură prezidenţială.

”Nu m-am inclus eu în sondaje. Faptul că cineva are notorietate sau un grad înalt de încredere e un lucru bun. Ceea ce fac eu fac cu dedicaţie pentru locul în care lucrez şi asta nu are niciun fel de legătură cu o potenţială candidatură la preşedinţie”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, participă, sâmbătă, la Iaşi, la conferinţa organizată de Asociaţia de pacienţi Melanom România – “Inovaţia în Melanom 2023 – Împreună putem salva vieţi”.