Ministrul Apărării din Polonia: Catastrofa de la Smolensk, în care a pierit preşedintele ţării, un ACT TERORIST rusesc

Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a relansat în mod public teza sa potrivit căreia catastrofa aeriană de lângă Smolensk, în care și-a pierdut viața președintele Lech Kaczynski împreună cu alți 95 de oficiali polonezi, a fost un act 'terorist' rusesc, au relatat luni media poloneze, potrivit Agerpres.

14 mart. 2016, 14:39
Ministrul Apărării din Polonia: Catastrofa de la Smolensk, în care a pierit preşedintele ţării, un ACT TERORIST rusesc

Mai mulți responsabili ai opoziției au reacționat la acuzațiile ministrului polonez la adresa Moscovei, reamintind că niciun fel de dovadă în susținerea tezei unui atentat nu a fost găsită după tragedie. ‘Acest gen de declarație poate fi calificată drept nefondată, părtinitoare și care nu are nimic de a face cu circumstanțele reale ale accidentului aviatic’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al Comitetului de anchetă de pe lângă Parchetul rus, a calificat drept ‘absurde’ aceste afirmații ale ministrului polonez al apărării, potrivit Reuters și TASS. ‘Un nou lider a apărut în cursa pentru cele mai absurde și stupide declarații’, scrie Markin, în microblogul său de pe Twitter, atașând link-ul către un articol cu afirmațiile ministrului.

‘După Smolensk, putem spune că noi am fost prima victimă majoră a terorismului în conflictul ce se desfășoară în fața ochilor noștri’, a spus Macierewicz, într-o conferință susținută sâmbătă la universitatea ultracatolică din Torun, ale cărui declarații au fost intens mediatizate.

Ministrul polonez al Apărării — membru marcant al partidului Lege și Justiție (PiS), formațiune aflată la putere în prezent în Polonia și condusă de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui defunct — a mai spus că accidentul aviatic de lângă Smolensk ‘a avut drept scop să lipsească Polonia de conducerea sa, care a condus națiunea noastră spre independență’.

Ministrul polonez a lăsat să se înțeleagă că ceea ce s-a întâmplat la Smolensk a fost reacția Rusiei la cererea formulată de Polonia în 2009 de a califica drept ‘genocid’ masacrarea a mii de ofițeri polonezi la Katyn de către poliția politică a lui Stalin în 1940.

Citeşte şi Wikileaks dezvăluie că ruşii au împiedicat aterizarea avionului lui Lech Kaczynski la Smolensk

‘La doar șase luni după aceea, am văzut că încercarea de a ridica această problemă a provocat o reacție pe care lumea contemporană nu și-o putea imagina. O reacție care a antrenat moartea întregii elite poloneze, pur și simplu moartea delegației poloneze în zbor spre Katyn, deasupra Smolensk’, a spus ministrul polonez. ‘Terorismul’ este o ‘creație a gândirii socialist-sovietice, care nu a existat în istoria mondială occidentală și creștină’, a mai spus Macierewicz, potrivit Agerpres.

O anchetă oficială desfășurată de Varșovia în perioada când premier era Donald Tusk a concluzionat că o eroare a piloților polonezi, în condiții de ceață densă, combinată cu alți factori, a condus la această catastrofă aeriană, care a îndoliat întreaga țară. Cu toate acestea, comisia poloneză de anchetă a atribuit și Rusiei o parte a vinei pentru tragedie, evidențiind erori comise de doi controlori de trafic aerian și echipamente care nu funcționau pe aerodromul militar de lângă Smolensk.

Guvernul polonez a redeschis în luna februarie ancheta cu privire la circumstanțele catastrofei aviatice de la Smolensk, în care și-a pierdut viața fostul lider Lech Kaczynski.

Președintele Lech Kaczynski împreună cu soția sa Maria și alte 94 de persoane aflate la bordul avionului oficial, inclusiv responsabili militari de rang înalt și oameni politici, și-au pierdut viața în accident. Delegația poloneză urma să asiste la o ceremonie comemorativă la Katyn, lângă Smolensk, dedicată împlinirii a 70 de ani de la masacrarea mai multor mii de ofițeri polonezi la ordinul lui Stalin în 1940.