Ministrul Apărării, declaraţii şocante: „Nu putem apăra populaţia în situaţii de urgenţă din cauza subfinanţării”

Forţele armate ale Austriei suferă de o subfinanţare într-atât de severă încât nu pot apăra populaţia în cazul unei situaţii de urgenţă grave, a declarat marţi ministrul apărării austriac Thomas Starlinger, citat de dpa.

19 sept. 2019, 10:01
Ministrul Apărării, declaraţii şocante: „Nu putem apăra populaţia în situaţii de urgenţă din cauza subfinanţării”

Generalul, care serveşte într-un guvern de tranziţie compus din înalţi funcţionari, a lansat un apel pentru creşterea cheltuielilor destinate apărării, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, ceea ce va duce la formarea unui nou cabinet.

Bugetul anual al forţelor armate austriece ar urma să fie mai mult decât dublat, de la 2,2 miliarde de euro, cât este în prezent, la circa 5,6 miliarde de euro către 2030, conform unui plan al Ministerului Apărării prezentat marţi.

Această majorare ar duce la sporirea cheltuielilor de apărare la 1% din Produsul Intern Brut (PIB).

Într-un mesaj video, Starlinger a evocat scenariul unui atac terorist comis de combatanţi străini înarmaţi care revin în Austria din regiunile în criză. ‘Aţi putea crede că armata federală vă protejează într-o astfel de situaţie, dar trebuie să vă dezamăgesc’, a spus el. ‘Din cauza politicilor drastice de reducere a costurilor din ultimii 30 de ani, nu mai putem garanta aceasta’, a explicat ministrul.

Slăbită de o întârziere a investiţiilor şi lipsă de personal, armata austriacă nu are sisteme de apărare împotriva dronelor şi nu are capacitatea să apere infrastructura naţională cheie, a avertizat el.


loading...