Ministrul Apărării din Rusia, chemat să dea raportul în parlamentul de la Moscova. Serghei Şoigu trebuie să explice eşecurile din Ucraina

Duma de Stat a Rusiei ia în calcul convocarea ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, pentru o audiere cu uşile închise, a declarat Serghei Mironov, liderul facţiunii parlamentare a partidului Rusia Justă.

15 sept. 2022, 20:48
Ministrul Apărării din Rusia, chemat să dea raportul în parlamentul de la Moscova. Serghei Şoigu trebuie să explice eşecurile din Ucraina

Este un fapt inedit ca Duma (camera inferioară a parlamentului federal) să-l convoace la raport pe ministrul apărării, Serghei Şoigu. Forţele ruse au fost criticate deschis de către experţi militari săptămâna aceasta după ce au pierdut controlul asupra celei mai mari părţi a regiunii Harkov (nord-estul Ucrainei) în faţa unei contraofensive fulger a armatei ucrainene.

Mironov, un susţinător înflăcărat al invaziei Rusiei în Ucraina, lider al micului partid pro-Kremlin „Rusia Justă”, ar fi spus că Consiliul Dumei de Stat – care se ocupă de afacerile camerei inferioare – ar putea dezbate această problemă luni.

Într-un mesaj pe Twitter miercuri, Mironov afirmase că partidul său a propus o şedinţă cu Serghei Şoigu „pentru ca deputaţii să poată vorbi cu el în spatele uşilor închise şi să-i pună toate întrebările care ne interesează pe noi şi pe cetăţeni„.

Citeşte şi Volodimir Zelenski a tratat-o pe Ursula Von der Leyen cu pepeni de Herson. Au fost aduşi special din regiunile eliberate de sub ruşi

Înfrângerea Rusiei în regiunea Harkov reprezintă cel mai important eşec al său după retragerea din împrejurimile Kievului în martie, până unde avansase în primele săptămâni ale invaziei sale declanşate în 24 februarie, scrie The Moscow Times.

Moscova susţine că ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială” a fost necesară pentru a preveni ca Ucraina să servească drept platformă pentru o agresiune din partea Occidentului şi pentru a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă. Kievul şi aliaţii săi occidentali resping aceste argumente ca fiind pretexte fără temei pentru un război de agresiune de tip colonial.

Citeşte şi CNN: SUA refuză să furnizeze Kievului rachete capabile să ajungă în Rusia. În prezent raza maximă a rachetelor trimise în Ucraina este de 79 km