Ionuț Moșteanu a anunțat, la Antena 3 CNN, că se va introduce forma de voluntariat „militar voluntar în termen”, care va avea o sesiune de pregătire de patru luni. Dacă nu se ia această măsură, susține ministrul, „peste 10-15 ani nu o să mai aibă cine să apese pe buton”.
„Toate ţările europene şi-au schimbat în ultimii ani politica de a-şi pregăti populaţia pentru apărare. Noi avem pentru a treia oară pe circuitul interministerial – că s-au tot schimbat guvernele – două proiecte importante: mai multe modificări la Legea apărării naţionale şi o modificare la Legea pregătirii populaţiei pentru apărare şi vom crea un cadru pentru încă o formă de voluntariat militar, voluntari în termen.
Vor fi nişte sesiuni de pregătire de patru luni de zile şi apoi va fi o nouă parte de rezervă pentru Armata Română, pentru că partea de rezervişti a îmbătrânit şi noi ne înzestrăm, ne pregătim”, a declarat Ionuţ Moşteanu, miercuri seară, pentru sursa citată.
Ministrul Apărării susține că noul proiect de lege are rolul de a-i determina pe tineri să urmeze o carieră militară și susține că acesta poate fi un pas foarte bun pentru cei ce își doresc o carieră în Armata Română.
„Există armata permanentă, care e foarte bine pregătită, oameni foarte buni şi mulţi tineri care intră în sistem şi asta mă bucură foarte tare, însă e nevoie să extindem această bază, să ne uităm şi la ce se întâmplă peste 10-15 ani, pentru că degeaba ne înzestrăm şi ne echipăm şi luăm tot felul de echipamente, nu numai noi, toate ţările NATO, dacă nu o să aibă cine să apese pe buton. De aceea, sunt mai multe tipuri de voluntariat pe care, iată, le dezvoltăm şi sper ca din ce în ce mai mulţi, mai ales dintre cei tineri, să se apropie de armată prin genul ăsta de voluntariat şi cei care vor să rămână permanent în Armată sunt mai mult decât bineveniţi”, a adăugat Ionuţ Moşteanu.
Ministrul susține că, prin documente agreate cu partenerii NATO, este nevoie de creșterea efectivelor Armatei Române de la 80.000 la 120.000 până în anul 2040. Totuși, acest lucru poate fi realizat mult mai devreme, însă depinde de cât de atractivă va reuși să fie făcută Armata pentru tineri.
„Nu e ținta mea. E un document strategic. Armata României 2040, așa se cheamă. E un plan strategic, e agreat cu partenerii NATO. Cam încolo se duce nevoia de militari ai Armatei României, uitându-ne la tot contextul. Cât de repede o să se întâmple asta și în ce ritm, depinde cât de atractivă reușim să facem Armata pentru tineri. Anul trecut a fost primul an, după multă vreme, când au intrat mulți în sistem, sunt bine motivați. Cât de mult poate ține bugetul? Buzunarul statului e unul singur. Există unul singur din care Guvernul ia și dă și împarte. Evident, nu putem să facem abstracție de acest lucru. Ca să ai o Armată bună și puternică, trebuie să ai o economie puternică, un buget funcțional, o colectare bună — altfel nu poți, decât dacă dai de petrol în Bărăgan”, a spus ministrul Apărării.
Cu privire la armata obligatorie, Ionuț Moșteanu a precizat, pentru sursa citată, că nu ar dori introducerea unui stagiu militar obligatoriu, ci că armata trebuie să fie profesionistă, cu militari bine instruiți.
Care este opinia dvs. despre serviciul militar obligatoriu, sunt mai multe state membre care se gândesc serios?
Citește și : Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre plata CASS pentru pensii. Cine sunt românii care scapă de noua taxă
„Sunt declarații politice până acum, nu au luat decizii, sunt declarații politice, eu cred că nu e nevoie de serviciul militar obligatoriu, cred că e nevoie o armată profesionistă, bine profesionalizată, bine înzestrată, bine motivată și pe lângă asta o rezervă voluntară consistentă și asta cred că ar funcționa foarte foarte bine pentru viitor”, a transmis ministrul.