Ministrul Apărării Serghei Şoigu susţine că armata rusă a distrus şase sisteme de rachete americane HIMARS din dotarea forţelor ucrainene

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marți că Rusia a distrus șase sisteme de rachete HIMARS de producție americană de la începutul conflictului din Ucraina.

02 aug. 2022, 15:04
Ministrul Apărării Serghei Şoigu susţine că armata rusă a distrus şase sisteme de rachete americane HIMARS din dotarea forţelor ucrainene

Şoigu a mai spus că Rusia a distrus cinci sisteme de lansare de rachete anti-navă Harpoon și 33 de obuziere M777 de când Moscova a desfășurat zeci de mii de soldați în Ucraina, la 24 februarie.

Ministerul Apărării rus Serghei Şoigu a anunţat luni că forţele sale au distrus două lansatoare de rachete multiple HIMARS ale armatei ucrainene în regiunea Harkov şi un sistem de lansare a rachetelor antinavă Harpoon în regiunea Odesa.

Oficialii ucraineni au declarat că operează până la o duzină de sisteme HIMARS, a căror precizie și rază lungă de acțiune au permis Kievului să reducă avantajul artileriei rusești.

Ucraina a primit până duminică 12 lansatoare HIMARS din partea SUA.

Citeşte şi: Maria Zaharova atacă din nou SUA, în contextul tensiunilor din Taiwan: „Washingtonul destabilizează lumea. Au provocat mai multe conflicte decât au rezolvat” VIDEO

Sistemele HIMARS sunt mai precise şi au o rază mai lungă de acţiune decât alte sisteme de artilerie, permiţând forţelor ucrainene să lovească obiective ruseşti şi depozite de arme mai departe în spatele liniei frontului, scrie Agerpres.

Rusia a acuzat Occidentul că prelungeşte conflictul din Ucraina prin faptul că livrează mai multe arme Kievului şi susţine că furnizarea de arme cu rază lungă de acţiune justifică tentativele Rusiei de a extinde controlul asupra unui teritoriu ucrainean mai mare, dincolo de regiunea Donbas din estul ţării, pentru propria sa protecţie.

Pe 6 iulie, la doar câteva zile după ce sistemele HIMARS au ajuns în Ucraina, Ministerul Apărării rus a afirmat că a distrus două dintre ele, dând publicităţii un video cu presupusa lovitură.

Citeşte şi: Casa Albă susţine că armata Chinei se pregăteşte de demonstraţii de forţă, inclusiv lansări de rachete, în jurul Taiwanului, în perioada vizitei lui Nancy Pelosi