Ministrul Aurescu, reacție după ce Curtea de la Haga a cerut arestarea lui Putin: „România sprijină pe deplin activitatea & eforturile CPI”

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a oferit prima reacție după ce Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin. 

17 mart. 2023, 22:20
Ministrul Aurescu, reacție după ce Curtea de la Haga a cerut arestarea lui Putin: „România sprijină pe deplin activitatea & eforturile CPI”

Diplomatul de la MAE a lansat cu o nouă rafală de atacuri la adresa lui Vladimir Putin.

„Nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaționale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei!

România sprijină pe deplin activitatea & eforturile CPI, pe care a sesizat-o în urmă cu un an împreună cu alte 42 de state. Nu există pace fără justiție!”, a transmis pe Twitter Bogdan Aurescu.

 

Președintele rus, acuzat de crime de război

 

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, în contextul conflictului cu Ucraina lui Volodimir Zelenski. Magistrații instituției au stabilit că președintele de la Moscova trebuie anchetat pentru crime de război, se arată în presa internațională.

„Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară a II-a Curții Penale Internaționale (CPI) a emis mandate de arestare pe numele a două persoane în contextul situației din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova”, se arată pe site-ul CPI.

„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război vizând deportare ilegală a populației (copii) și pentru cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă (…) Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat începând, cel puțin, din data de 24 februarie 2022.

Există motive rezonabile de a crede că dl. Putin poartă o răspundere penală individuală pentru crimele menționate anterior, (i) pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora (…) pentru că nu a exercitat un control corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele sau au permis comiterea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv”, se mai precizează în textul menționat.