Ministrul britanic Philip Dunne: Marea Britanie nu se retrage din NATO după Brexit

Decizia britanicilor în cadrul referendumului din 23 iunie de a susține ieșirea Marii Britanii din UE nu schimbă angajamentul țării de a rămâne un partener puternic în NATO, a declarat ministrul de stat britanic pentru Achiziții de Apărare, Philip Dunne, relatează Reuters.

08 iul. 2016, 12:48
Ministrul britanic Philip Dunne: Marea Britanie nu se retrage din NATO după Brexit

Marea Britanie nu se retrage în carapace‘, a declarat ministrul britanic la Royal International Air Tattoo, cel mai mare show militar aviatic din lume.

Marea Britanie rămâne cel mai mare partener internațional în cadrul programului Lockheed Martin Corp pentru avioane de luptă F-35, aproape 15% din fiecare avion fiind produs de firme în Marea Britanie, a menționat Dunne. ‘Nu vedem nici un motiv pentru care aceasta să nu continue în viitor’, a adăugat el.

El a apreciat că este prematur să se anticipeze impactul votului asupra acordurilor comerciale ale țării, exprimându-și încrederea că țara va continua să aibă cel mai puternic lanț de furnizare în domeniul apărării și securității în Europa.

Marea Britanie a anunțat că va desfășura 500 de militari în Estonia și 150 în Polonia în cadrul eforturilor NATO de a combate amenințarea agresiunii ruse.

Ministrul apărării Michael Fallon, care va participa la summitul NATO de la Varșovia, a aprobat un pachet de sprijin pentru ‘aliați din estul Europei în contextul în care aceștia se confruntă cu amenințări, precum o agresiune din partea Rusiei’, a potrivit Ministerului Apărării.

În Estonia, trupele vor ‘oferi asigurare’ și vor fi pregătite să ‘reacționeze imediat la orice criză sau incident’, în timp ce alte mii de militari britanici vor fi în standby în contextul în care Marea Britanie conduce forța de reacție rapidă ‘vârf de lance’ a NATO, a menționat sursa citată.