Ministrul Câciu se laudă cu investiții străine masive în România: „Au crescut cu 43,7% față de anul trecut” / Economia a fost blocată în 2021, pe fondul COVID

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, susține că afaceriștii străini, din vestul Europei, se înghesuie ca să investească în România. 

13 sept. 2022, 23:07
Ministrul Câciu se laudă cu investiții străine masive în România: „Au crescut cu 43,7% față de anul trecut” / Economia a fost blocată în 2021, pe fondul COVID

România rămâne o destinație importantă pentru investitorii străini, a atras atenția ministrul Câciu. Potrivit acestuia, investițiile străine directe au crescut cu 43,7% față de anul trecut.

Ceea ce a omis Câciu să sublinieze este că 2021 a fost un an aproape total paralizat din punct de vedere economic, la fel ca 2020, din cauza crizei COVID.

Astfel, potrivit lui Câciu, investițiile străine din 2022 au fost de 5,5 miliarde de euro, iar cu un an înainte, de 3,8 miliarde.

„România rămâne o destinaţie importantă pentru investitorii străini! Avem de-a face cu un context global marcat puternic de incertitudini şi volatilităţi, de consecinţele escaladării preţurilor la energie, de presiuni inflaţioniste şi costuri crescute ale finanţării.

Dar, chiar şi într-un astfel de context, datele ne arată că deciziile noastre ne menţin într-o direcţie bună şi primim semnale pozitive din economie. Investiţiile străine directe au crescut cu 43,7% în primele şapte luni ale acestui an, ajungând la 5,5 miliarde euro faţă de 3,83 miliarde euro cât însumau în perioada similară a anului trecut.

Elementele de stabilitate (politică, economică şi de securitate) precum şi angajamentele guvernamentale referitoare la reformele asumate prin PNRR şi de reducere a deficitelor, alături de măsurile concrete de susţinere a economiei primesc un răspuns pozitiv din partea investitorilor, răspuns reflectat şi în rezultatele privind creşterea economică de 5,8% înregistrată în primul semestru al acestui an”, a scris Adrian Câciu, marţi pe Facebook.

 

Verdictul ministrului Adrian Câciu

 

Ministrul de Finanțe susține că Guvernul are merite pentru atragerea de investiții străine.

„Măsurile de sprijin al investiţiilor private recent adoptate, în valoare de 4 miliarde euro, împreună cu celelalte scheme de susţinere din pachetul ‘Sprijin pentru România’ şi schemele de ajutor de stat individual aflate în lucru, reliefează determinarea noastră şi continuitatea eforturilor de a veni în întâmpinarea mediului de afaceri şi a-l ajuta să treacă peste această perioadă complicată printr-o acţiune proactivă şi pro-business. Mai simplu spus: mai multe investiţii înseamnă mai multe locuri de muncă şi mai ales locuri de muncă bine plătite!

Sigur, suntem perfect conştienţi că până aceste rezultate pozitive nu se vor reflecta într-o creştere semnificativă a nivelului de trai al românilor misiunea noastră continuă. Tocmai de aceea planurile pentru perioada următoare se vor concentra pe realizarea acestui obiectiv şi pe contracararea puseului inflaţionist care se manifestă la nivelul întregii regiuni”, a completat Câciu.