Ministrul ceh al Apărării: Traficul cu refugiaţi este mai profitabil decât cel cu droguri sau arme

Profiturile rețelelor infracționale de pe urma traficului de refugiați în Europa le depășesc cu mult pe cele rezultate din traficul de droguri sau cu arme, a declarat duminică ministrul ceh al apărării Martin Stropnicky, estimând că din această cauză combaterea traficanților cu refugiați se anunță anevoioasă.

22 feb. 2016, 09:16
Ministrul ceh al Apărării: Traficul cu refugiaţi este mai profitabil decât cel cu droguri sau arme

‘Volumul acestor afaceri ilegale implicând transferul de migranți în Europa este imens și depășește ca profit cifra de afaceri din vânzarea de droguri și arme, ajungând la miliarde de dolari, fără nicio exagerare’, a spus oficialul ceh, care a anticipat o luptă grea cu traficanții.

El și-a exprimat pesimismul legat de eventuale măsuri energice luate de Grecia și Turcia pentru limitarea afluxului de migranți către Europa. ‘Nu-mi fac iluzii că Turcia va stopa rapid vânzarea de ambarcațiuni pentru transferul ilegal de migranți în Europa și va începe să-i aresteze pe contrabandiști, iar Grecia va reuși să efectueze procesul de identificare a refugiaților care sosesc pe teritoriul său’, a insistat ministrul ceh.

Citeşte şi Premierul danez: Uniunea Europeană nu poate să gestioneze criza refugiaţilor încă un an

‘Numărul refugiaților sosiți zilnic pe teritoriul european a început să crească în mod semnificativ, în ultimele zile, ajungând deja la 5.000. Dar eu nu văd (la frontierele sudice ale UE) 1.500 de polițiști europeni, nu văd puncte de primire și de identificare a migranților, așa cum s-a convenit’ la summiturile anterioare ale UE, a declarat Stropnicky, exprimându-și dezamăgirea față de activitatea Bruxellesului în soluționarea problemei afluxului de migranți, informează Agerpres.

Țările din Grupul de la Visegrad — Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria — resping sistemul cotelor obligatorii de distribuire a migranților între statele membre ale UE.