Ministrul Cercetării: Mi-aş dori să lansăm 100 de proiecte pentru tinerii cercetători sub 35 de ani

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a afirmat joi că şi-ar dori lansarea a 100 de proiecte pentru tineri cercetători sub 35 - 40 de ani şi încă 100 pentru cei mai cu experienţă.
Filip Stan
02 aug. 2018, 10:44
Ministrul Cercetării: Mi-aş dori să lansăm 100 de proiecte pentru tinerii cercetători sub 35 de ani

„Suntem în Anul Centenarului şi, personal, mi-aş dori să lansăm 100 de proiecte pentru tineri cercetători sub 35 – 40 de ani şi încă 100 pentru cei mai cu experienţă. În acest moment aşteptăm cu toţii rectificarea bugetară să vedem unde suntem, pentru că dorinţa noastră este să dăm acum drumul la alte competiţii care să se deruleze pe ani de zile. Îmi doresc ca ele să se deruleze undeva la 4 – 5 ani. Îmi doresc ca, după etape individuale de doi – de trei ani, ele să fie reevaluate şi să se decidă dacă se continuă sau nu. Dar atunci cercetătorii ar şti ce să facă”, a declarat Burnete, într-o conferinţă de presă cu prilejul prezentării bilanţului activităţii din primul semestru al anului 2018.

Ministrul Cercetării a amintit că au fost deblocate o serie de competiţii demarate în 2016 – 2017, precum proiecte pentru stimularea tinerelor echipe independente, proiecte de cercetare postdoctorală sau proiecte complexe realizate de consorţii.

Au fost lansate noi competiţii cu bugete care diferă, pornind de la 5 şi 12 milioane de euro, până la 55 milioane de euro, precum proiectele de mobilitate pentru tinerii cercetători, investiţii în INCD-uri, proiecte de cooperare europeană şi internaţională România – China sau de dezvoltare instituţională, proiecte de tip CLOUD şi de infrastructuri mari de date, proiecte pentru infrastructuri de cercetare pentru instituţii publice de CD/universităţi, proiecte pentru clustere de inovare ori pentru dezvoltarea RoEduNet, a precizat el.

Nicolae Burnete a menţionat acţiunea de derulare şi finalizare a unor proiecte majore precum ELI, DANUBIUS sau ALFRED, pentru ultimul fiind în curs de elaborare Memorandumul şi proiectul în vederea aprobării hotărârii de Guvern pentru schema de ajutor de stat pentru finalizare.

El a evidenţiat şi finalizarea unor modificări legislative, precum OG 6/2011, privind modalitatea de finanţare, aprobată în Parlament pe 5 iunie, OG 41/2015 – Certificarea datelor, aprobată de Legislativ în aceeaşi dată, dar retrimisă de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament, ca şi constituirea unor grupuri de lucru la nivelul MCI pentru modificarea unor ordonanţe de urgenţă dedicate cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice (OG 57/2002), buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovarea (OG 28/2011) şi statutul personalului din cercetare-dezvoltare (Legea 319/2003).

Ministrul Cercetării a mai spus că, pentru perioada deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, „pe zona de cercetare sunt prevăzute 11 evenimente”, amintind, între altele, reuniunea Consiliului Competitivitate şi Creştere (COMPET) pe 3 aprilie 2019.

Referindu-se la bugetul alocat MCI, de 1,63 miliarde de lei, Burnete a calificat suma drept „prea mică”. „Noi am spus că avem bugetul cercetării pe minister de 1,63 miliarde, dar aş vrea să reţinem că se alocă bani pe zona de cercetare şi pe Ministerul Educaţiei, sunt bani alocaţi în cercetare şi pe zona Ministerului Apărării, sunt şi pe zona de Energie, sunt şi pe zona de Agricultură. Plus, să nu uităm că trebuie să îşi aducă contribuţia şi institutele private la acest buget. Dar suma este acum prea mică”, a spus ministrul, care a precizat că, în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, a avut două întâlniri la Ministerul Finanţelor.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care vor un credit ipotecar fără avans. Cum poți face asta la cele mai importante bănci. E nevoie de card la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING sau Raiffeisen?
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Câţi bani pierzi dacă stai o săptămână în concediu medical la un salariu de 5.000 de lei? Calcul exact
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Rugăciunile puternice care se rostesc pe 6 iulie. Sfântul Sisoe cel Mare te scapă de necazuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă