Ministrul Culturii, despre reabilitarea Arcului de Triumf: Au venit amortizoarele din SUA

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a informat, vineri, că amortizoarele antiseismice necesare asigurării Arcului de Triumf au sosit din Statele Unite ale Americii.

11 dec. 2015, 18:38
Ministrul Culturii, despre reabilitarea Arcului de Triumf: Au venit amortizoarele din SUA

Acele amortizoare care erau așteptate să vină din America au venit. Și urmează ca restul programului până la finalizare să fie asumat financiar de Primăria Generală a Capitalei. Dar nu e parohia noastră„, a spus ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, potrivit Agerpres.

Arcul de Triumf a intrat în renovare în luna ianuarie 2014, iar lucrările de consolidare, restaurare și conservare trebuiau să fie gata în luna martie a acestui an.

Lucrarea „Consolidare, reabilitare și conservare Arcul de Triumf” este finanțată prin Programul Operațional Regional 2007 — 2013. Prioritară a fost consolidarea monumentului, potrivit PMB. S-a utilizat aceeași procedură ca la sediul vechi al Primăriei Capitalei, izolarea antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibrațiile terenului și introducerea izolatorilor antiseismici. Monumentul devine astfel rezistent la un cutremur de 9 grade pe scara Richter.

În martie 2014 a fost demarată execuția și montarea schelei la nivelul picioarelor Arcului de Triumf pentru efectuarea re-expertizării componentelor artistice de piatră și prelevării probelor de laborator cu scopul de a supune spre avizare de către comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii restaurarea acestora.

CITEŞTE ŞI: Când va fi gata Arcul de Triumf. Ce a solicitat primarul interimar constructorului