Ministrul Culturii, prima reacţie despre schimbarea lui Ştefan Bâlici de la Institutul Național al Patrimoniului. „Nu a fost dat afară. Mandatul dumnealui a expirat”

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a explicat că Ştefan Bâlici nu a dat afară de la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului deoarece mandatul acestuia expirase în decembrie 2021.

21 feb. 2022, 15:05
Ministrul Culturii, prima reacţie despre schimbarea lui Ştefan Bâlici de la Institutul Național al Patrimoniului. „Nu a fost dat afară. Mandatul dumnealui a expirat”

Ministrul Culturii a decis să nu îi mai prelungească mandatul lui Ştefan Bâlici deoarece „zone importante din activitatea INP au rămas neacoperite” în mandatul de 6 ani al arhitectului.

Reacţia lui Lucian Romaşcanu a venit în condiţiile în care mai mulţi specialişti din domeniul culturii ca Ştefan Bâlici să rămână la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului.

„Astăzi este ultima zi a mandatului D-lui Ştefan Bâlici la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului. Viziunea mea despre cum trebuie să arate şi să funcţioneze Ministerul Culturii este responsabilitatea mea exclusivă şi, în consecinţă, am decis să nu prelungesc interimatul D-lui Bâlici la conducerea INP. Îmi doresc ca în acest mandat, printre priorităţile anunţate în programul de guvernare, protejarea şi restaurarea patrimoniului să devină o realitate concretă”, a scris ministrul Culturii, pe Facebook.

Citeşte şi: Ștefan Bâlici, demis de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului. Cum a fost „sifonată” cultura României. Legăturile ascunse dintre oficiali ai statului român şi grupuri de interese

Mai mult, Lucian Romaşcanu a propus „o reformare profundă a INP în particular”.

„Din păcate în ultimii ani s-a vorbit enorm şi s-a făcut infim pentru acest domeniu de importanţă majoră pentru România. Este timpul să îmbinăm dezvoltarea României cu protejarea şi restaurarea patrimoniului iar pentru aceasta voi propune o reformare profundă a INP în particular şi a modului cum se implică Ministerul Culturii, în general”, a precizat Romaşcanu.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, vești bune privind pandemia: „Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”

Ministrul Culturii i-a mulţumit lui Ştefan Bâlici pentru cele făcute bine în activitatea sa de 6 ani la INP.

„Este un bun arhitect, un bun teoretician al domeniului, sper că vom putea beneficia de expertiza dumnealui şi pe viitor. Pot spune însă, cu respectul cuvenit d-lui Bâlici, că zone importante din activitatea INP au rămas neacoperite. În perioada următoare vom avea o conducere interimară a INP asigurată de d-na Oana Zaharia care, împreună cu specialiştii din MC, vor creiona noul mod de gestionare a sensibilului domeniu al patrimoniului”, a precizat Lucian Romaşcanu.

„Constat o mare fervoare în apărarea d-lui Bâlici. E bine că există specialişti care văd în dumnealui o persoană de neînlocuit. Înţelepciunea ne spune că nu există astfel de persoane dar le înţeleg demersul. Nu voi intra în detalii acum, dacă va fi necesar o voi face. Acum spun doar atât: dl. Bâlici nu a fost dat afară. Mandatul dumnealui a expirat pe 24.12.2021 în urma unei evaluări desfăşurate pe mandatulministrului liberal al culturii, dl. Gheorghiu. I-am acordat un interimat de 60 de zile care încetează azi. La următorul concurs, dl. Bâlici poate participa fără nicio oprelişte”, a adăugat el.