Ministrul Culturii, sesizat în privinţa fenomenului distrugerii patrimoniului de către „arheologii amatori”

Un grup de 22 de cercetători de la Muzeul Național de Istorie a României au adresat, joi, o scrisoare ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, în care își exprimă îngrijorarea față de fenomenul distrugerii patrimoniului și siturilor arheologice, prin "cercetarea" cu detectorul de metale de către "arheologi amatori".
Iulian Tudor
03 mart. 2016, 20:33
Ministrul Culturii, sesizat în privinţa fenomenului distrugerii patrimoniului de către

„Dorim să atragem atenția asupra acelor activități efectuate de instituții muzeale care pot contribui la ‘naturalizare’, legitimarea și augmentarea acestui fenomen scăpat deja de sub control. Amplitudinea luată de acest fenomen complex se datorează nerespectării prevederilor legale de către unele instituții muzeale, precum și lipsei inițiativelor manageriale pentru adaptarea procedurilor interne ale unor asemenea instituții, astfel rezultând o politică de achiziții superficială care exclude arheologia, mai exact cercetarea arheologică, din acțiunile instituționale absolut necesare pentru protejarea patrimoniului arheologic”, afirmă cercetătorii în scrisoarea transmisă ministrului, informează Agerpres.

Ei solicită instituirea unui moratoriu de trei ani, pornind și de la exemplul altor state europene care se confruntă cu această problemă, în ceea ce privește utilizarea detectoarelor de metale, cu excepția unor lucrări tehnice specifice, până la amendarea subsecventă a legislației naționale de referință cu privire la protejarea patrimoniului arheologic și la colecțiile muzeale publice.

De asemenea, cercetătorii cer amendarea legislației privind protejarea patrimoniului arheologic și colecțiile muzeale publice. „Prin acest demers trebuie să se clarifice regimul bunurilor arheologice (inclusiv numismatice) provenite din descoperiri efectuate cu detectorul de metale, anume dacă acestea se pot încadra sau nu în categoria descoperirilor arheologice întâmplătoare (care în accepțiunea juridică actuală intră în categoria bunurilor aparținând domeniului public al statului) și dacă asemenea descoperiri pot fi recompensate și ce instituție a administrației publice poate să acorde asemenea recompense și în ce condiții”, se mai arată în scrisoare.

Totodată, semnatarii subliniază necesitatea elaborării unei proceduri generale aplicabile pentru toate muzeele naționale cu profil istorico-arheologic din subordinea directă a Ministerului Culturii cu privire la modalitatea de includere în colecțiile lor a bunurilor arheologice (inclusiv numismatice) provenite din descoperiri efectuate cu detectorul de metale.

Nu în ultimul rând cercetătorii MNIR solicită formularea unui punct de vedere oficial al Ministerului Culturii față de modul în care s-a efectuat ‘îmbogățirea patrimoniului’ colecțiilor MNIR prin achiziționarea unor piese arheologice și numismatice descoperite cu detectorul de metale, respectiv acceptarea donării unor asemenea piese fără a lua în considerare necesitatea efectuării unor cercetări arheologice”.

În scrisoare se susține că, „în perioada 2013-2015, MNIR a fost asaltat de oferte de achiziție a unor bunuri arheologice și numismatice descoperite cu detectorul de metale, acestea fiind prezentate spre cumpărare sau donate direct de o serie de cetățeni care le declară ca fiind ‘descoperiri întâmplătoare’, în ciuda utilizării sistematice și intenționate a dispozitivelor amintite pentru găsirea acestora”.

„Pornind de la premisa necesității îmbogățirii permanente a colecțiilor de patrimoniu ale muzeului și bazându-se exclusiv pe reinterpretări tendențioase ale legislației naționale aplicabile unor asemenea situații (Legea 182/2000, OG 43/2000, Legea 311/2003), conducerea a decis achiziționarea unor asemenea bunuri de patrimoniu (arheologice și numismatice) printr-o procedură internă care omite prevederi esențiale ale legislației naționale de referință pentru protejarea patrimoniului arheologic”, se mai arată în scrisoare.

De asemenea, potrivit grupului, achiziționarea s-a făcut fără să fie solicitat un punct de vedere oficial al Ministerului Culturii, ”sau acest punct de vedere oficial nu a fost adus la cunoștința specialiștilor instituției”, pentru îmbogățirea colecțiilor muzeale fiind acceptate cu titlu de donație astfel de piese cu proveniență incertă”.

Scrisoarea transmisă ministrului Culturii este semnată de dr. Adrian Bălășescu, dr. Adela Bâltâc, dr. Cătălin Bem, dr. Ionuț Bocan, dr. Corina Borș, dr. Emil Dumitrașcu, dr. Irina Ene, dr. Constantin Haită, dr. Cătălin Lazăr, dr. Cătălina Neagu, dr. Rodica Oanță-Marghitu, dr. Sorin Oanță-Marghitu, dr. Eugen Paraschiv-Grigore, dr. Dragomir Nicolae Popovici, dr. Valentin Radu, dr. Alexandru Rațiu, dr. Andra Samson, dr. Mihaela Simion, dr. Eugen S. Teodor, dr. Ovidiu Țentea, dr. Mihai Vasile și dr. Decebal Vleja.

DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă POD de pe factura de energie electrică. Are un rol esențial pentru în contractul PPC și Hidroelectrica, dar puțini clienți știu
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii din fotoliile de lux, chemați la arme. Ce prevede noul proiect de lege
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți