Dacian Cioloş a anunţat DEMITEREA lui Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii

Dacian Cioloş a anunţat pe Facebook că va trimite, marţi, preşedintului Klaus Iohannis revocarea din funcţie a lui Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

30 apr. 2016, 11:36
Dacian Cioloş a anunţat DEMITEREA lui Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii

UPDATE: „Legat de ultimele discuții în jurul demisiei Ministrului Culturii: E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, și de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situațiile cu care susține că s-a confruntat. Viața merge înainte. Reformele vor continua și în cultură și în alte domenii.

Doresc tuturor sa găsească înțelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paști.

Marți voi trimite domnului Președinte revocarea din funcție a d-lui Alexandrescu și nominalizarea noului ministru. Căruia îi voi cere să continue reformele. În mod transparent și onest. Dar nimeni nu are proprietatea absolută a reformelor. Nici măcar eu. Fiecare, însă, cred că trebuie să facem ceea ce ne dictează conștiința.

Lumina Sărbătorilor de Paști să ne lumineze ființa. Și să așteptăm de la ceilalți să fie mai buni, prin efortul nostru, al fiecăruia, de a ne ameliora. Cu Dumnezeu spre noi înșine!”, este mesajul lui Dacian Cioloş.

Decizia vine după ce ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, a susţinut, într-o scrisoare adresată membrilor Grupului pentru Dialog Social (GDS), că a deranjat miniștri în cazuri de plagiat și grupuri de interese, dând exemplu cazurile Roșia Montană, Cathedral Plaza și casa Nanu-Muscel, dar și cel al Muzeului Național de Artă.

Vlad Alexandrescu, membru GDS autosuspendat pe durata mandatului de ministru, declară, în scris, că pronunțarea sa în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor, în ”cazuri de plagiat notorii”, și că a reușit să împiedice adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Educației, Adrian Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, ”mi-a adus o adversitate rece a acelor miniștri care erau implicați”, scrie News.ro.

Prin multe decizii și acțiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roșia Montană sau de la Cathedral Plaza din București. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat in Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piața Romană, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o ședință de «înfierare» condusă de fostul rector al ASE, actualmente președinte al Senatului ASE, același om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susținute în acea Universitate”, a mai scris ministrul demisionar.

În plus, Vlad Alexandrescu face referire și la situația conducerii Muzeului Național de Artă.

La Muzeul de Artă al României, Roxana Theodorescu, aflată acolo de 22 de ani, a fost evaluată de o comisie compusă din Anca Oroveanu, Ruxandra Demetrescu și Călin Dan, și a obținut nota 8,73, adică o notă sub 9, ceea ce a permis organizarea unui concurs deschis. La acest concurs, cu un juriu internațional (am invitat pentru prima oară în România un specialist de la Muzeul Luvru, cu gândul de asocia Luvrul în viitor la activitățile Muzeului), Ruxandra Theodorescu (care s-a prezentat din nou) a fost clasată a treia, iar poziția întâi a fost obținută de Călin Stegerean, de la Cluj”, menționează Vlad Alexandrescu.

El adaugă că Răzvan Theodorescu a depus împotriva sa o plângere ”în care m-a amenințat cu o acțiune a DNA și cu punerea sub sechestru asigurator a bunurilor mele până la concurența sumei de 500.000 de euro”.

Despre Muzeul Țăranului Român, Vlad Alexandrescu spune că Virgil Nițulescu, ”actualmente inculpat într-un dosar penal instrumentat de DNA în legătură cu acordarea avizului de declasare pentru anexele Palatului Sutu din Bucuresti, pe vremea când era secretar general în Ministerul Culturii”, a pierdut concursul pentru un nou mandat, în fața antropologului lui Vintilă Mihăilescu.

Vlad Alexandrescu face, de asemenea, referire la reacția venită din partea Uniunii Tetarale din România, ”când am vrut să reformez Ordonanța 189, care reglementează accesul la concursurile de directori în instituțiile de cultură”, dar și la Muzeul Național de Istorie a României. Aici, spune Alexandrescu, Ernest Oberländer-Târnoveanu se află la încheierea mandatului de director și asteaptă evaluarea, peste două luni, ”în contextul în care este contestat în legătură cu achiziții de piese descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale”.

Irina Oberländer-Târnoveanu, soția lui, este consiliera lui Sergiu Nistor, consilierul președintelui pentru Cultură. Ei împreună au reușit să îl convingă pe președinte să vorbească împotriva mea. Ei doresc numirea lui Ernest Oberländer-Târnoveanu ca ministru al Culturii. Evident, e un imens conflict de interese la mijloc. Doamna Oberländer-Târnoveanu a fost ani de zile directoarea CIMEC la Institutul Național al Patrimoniului”, mai scris Vlad Alexandrescu.

În încheiere, Vlad Alexandrescu spune că „o reacordare a încrederii prim-ministrului în mandatul meu și în reforma pe care am început-o ar fi singura cale prin care aceste reacții ar putea fi stopate, măcar pentru o perioadă”.

Vlad Alexandrescu a anunțat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că nu își va depune demisia din funcția de ministru al Culturii înainte de Paște, în urma unui acord făcut cu prim-ministrul Dacian Cioloș. Ministrul Culturii și-a anunțat demisia din funcție, printr-un mesaj publicat, pe 27 aprilie, pe pagina sa de Facebook, în care apreciază că reforma pe care a început-o este periclitată de „forțe retrograde”.