Ministrul de Externe al Ucrainei cere sancţiuni împotriva Rusiei: „Kievul trebuie să ia măsuri înaintea oricărui atac”

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, crede că rezolvarea conflictului dintre ţara sa şi Rusia trebuie să vină pe cale diplomatică, dar nu exclude şi anumite sancţiuni împotriva Kremlinului.

09 feb. 2022, 18:00
Ministrul de Externe al Ucrainei cere sancţiuni împotriva Rusiei: „Kievul trebuie să ia măsuri înaintea oricărui atac”

Ministrul de Externe al Ucrainei a mai precizat că Rusia a încălcat deja dreptul internaţional, iar asta oferă Kievului o bază pentru impunerea de sancţiuni.

„Aceste sancţiuni sunt concepute astfel încât să fie impuse în eventualitatea unui nou val de escaladare armată a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Unele sancţiuni ar fi putut fi impuse mai devreme, dar pot fi impuse chiar şi acum, pentru a demonstra seriozitatea intenţiilor şi disponibilitatea pentru acţiuni decisive”, a spus Dmytro Kuleba.

Şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul trebuie să ia măsuri împotriva Rusiei înainte de orice atac.

Statul condus de Vladimir Putin a negat că a încălcat orice lege internaţională în acumularea de trupe în apropierea Ucrainei. În trecut, puterile occidentale au impus sancţiuni Rusiei după ce aceasta a confiscat regiunea Crimeea şi i-a susţinut pe separatiştii din estul Ucrainei.

Kremlinul a consemnat miercuri primele ‘semnale pozitive’ după vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în Ucraina privind soluţionarea conflictului între Kiev şi separatiştii proruşi din Donbas, un proces aflat în blocaj de mai mulţi ani, potrivit France Presse.

„Sunt semnale pozitive în ceea ce priveşte decizia Ucrainei de a acţiona doar pe baza acordurilor de la Minsk, aceasta este un plus”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

„Însă nu l-am auzit pe preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski să spună că este gata să se ocupe de aceasta rapid”, a nuanţat el.

Citeşte şi: Daily Mail: Emmanuel Macron i-a făcut lui Vladimir Putin propuneri care nu sunt agreate de NATO