Ministrul de Externe din Austria a cerut să se întâlnească cu Bogdan Aurescu, după votul pe Schengen. Ce au discutat cei doi

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere, luni, la Bruxelles, cu ministrul federal pentru Afaceri europene şi internaţionale al Austriei, Alexander Schallenberg, în contextul votului negativ acordat de Austria pe intrarea României în Schengen. Întâlnirea a fost solicitată de partea austriacă.

13 dec. 2022, 10:54
Ministrul de Externe din Austria a cerut să se întâlnească cu Bogdan Aurescu, după votul pe Schengen. Ce au discutat cei doi

Ministrul de Externe din Austria, Alexander Schallenberg, a cerut să se întâlnească cu Bogdan Aurescu, ministru de Externe din România, după votul pe Schengen.

Subiectul discuției, de la Bruxelles, a vizat aderarea României la spațiul Schengen şi votului negativ exprimat de Austria în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, trasmite MAE.

„În cadrul întrevederii bilaterale, care a fost precedată şi de alte contacte între cei doi miniştri în cursul aceleiaşi zilei, precum şi de o discuţie telefonică în urmă cu două zile, ministrul Aurescu a reiterat, detaliat, poziţia părţii române referitoare la votul negativ al Austriei cu privire la Decizia de aderare a României la spaţiul Schengen. A subliniat necesitatea găsirii unei soluţii constructive de deblocare a situaţiei având în vedere că cetăţenii români sunt îndreptăţiţi pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenţei la spaţiul Schengen”, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, primele declaraţii după eşecul Schengen: „Sunt supărat! Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toți în România”

Ministrul român de Externe a arătat, din nou, că susţinerile părţii austriece referitoare la o posibilă implicare a României în generarea fluxului de migraţie ilegală către Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care România nu se află, nu corespund în niciun fel cu statisticile şi evaluările agenţiilor europene – Frontex, Europol şi Agenţia Uniunii Europene pentru Azil, precum şi cu rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate în perspectiva deciziei de aderare la Schengen care au formulat aprecieri foarte pozitive cât se poate de clare la adresa modului în care România gestionează situaţia migraţiei ilegale.

Citeşte şi: Rareş Bogdan anunţă şedinţă în Parlamentul European legată de aderarea la Schengen: „Ajunge! Am fost suficient în genunchi. Dacă am fi acceptat vânzarea pe 20 de ani a gazelor din Marea Neagră, altul ar fi fost votul Austriei”

„Demnitarul român a evidenţiat că România a exprimat deschidere pentru preocupările Austriei privind creşterea migraţiei ilegale şi a avansat propuneri de sprijin şi cooperare, prin intermediul Ministerului de Interne în plan bilateral, cât şi la nivel european pentru adoptarea unor măsuri concrete. Aderarea la Schengen nu poate fi însă conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă”, a subliniat MAE.

Totodată, Aurescu a arătat că România a acţionat cu deschidere şi transparenţă în relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie.

El a reiterat dezacordul ferm faţă de acuzaţiile lipsite de temei cu privire la aşa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din România.

„Ministrul român de externe a arătat că România va utiliza toate căile disponibile de deblocare a situaţiei create prin respingerea Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi că este necesară din partea Austriei adoptarea unei atitudini constructive şi îndreptate spre cooperare şi reconsiderarea poziţiei sale, pentru depăşirea impasului creat prin votul exprimat în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Partea austriacă a reiterat aşteptările sale din partea Comisiei Europene, a agreat faptul că Planul de lucru propus deja de aceasta privind gestionarea migraţiei pe ruta Balcanilor de Vest este un prim pas în direcţia răspunsului la îngrijorările sale şi a susţinut importanţa scăderii globale a numărului de migranţi care ajung în Austria. A arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene. Cei doi miniştri au convenit să continue să rămână în contact”, se menţionează în comunicat.