Ministrul de Externe român, Lazăr Comănescu, propune încheierea unui nou acord de cooperare cu Havana

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, s-a întâlnit, miercuri, în marja Adunării Generale a ONU, cu omologul său cubanez Eduardo Rodriguez Parrilla, context în care a avansat propunerea de încheiere a unui nou acord de cooperare economică între cele două țări, informează Ministerul Afacerilor Externe.

22 sept. 2016, 07:53
Ministrul de Externe român, Lazăr Comănescu, propune încheierea unui nou acord de cooperare cu Havana

Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, AGERPRES, cei doi oficiali au discutat despre revigorarea relației bilaterale, atât Comănescu, cât și Parrilla exprimându-și dorința de a dinamiza atât dialogul politic, cât și pe cel sectorial.

Șeful diplomației române a avut întâlniri și cu omologul său sud-african, dar și cu ministrul de stat indian pentru Afaceri Externe și cu secretarul general al Organizației Cooperării Islamice.

„Discuțiile cu ministrul relațiilor internaționale și cooperării al Republicii Africa de Sud, Maite Nkoana-Mashabane, au vizat aprofundarea dialogului politic și sectorial între cele două state, cu accent pe domeniile economic, cultural și cooperarea pentru combaterea migrației, precum și cooperarea în cadrul ONU. La finalul întâlnirii, cei doi demnitari au semnat Protocolul privind stabilirea de consultări între Guvernul României și Guvernul Republicii Africa de Sud”, precizează MAE.

Pe de altă parte, adaugă sursa citată, în cadrul întâlnirii cu ministrul de stat pentru Afaceri Externe al Indiei, Shri M. J. Akbar, a fost subliniată dorința ambelor părți de consolidare a parteneriatului extins, mai ales prin intensificarea relațiilor politice și amplificarea schimburilor comerciale și cooperării economice.

„În acest sens, a fost evidențiată importanța implicării camerelor de comerț din cele două țări și facilitarea contactelor directe între oamenii de afaceri români și indieni. Ministrul român a subliniat totodată potențialul de cooperare în domenii precum educația și IT în care tinerii din ambele țări excelează”, se mai arată în comunicat.

La întrevederea cu secretarul general al Organizației Cooperării Islamice, Iyad Ameen Madani, s-a evidențiat necesitatea intensificării eforturilor comunității internaționale de combatere a terorismului și extremismului religios, de prezervare a toleranței și dialogului intercultural ca modalitate de acțiune pe termen lung în acest demers.