Ministrul de Externe, Titus Corlăţean: Un ROMÂN se afla pe lista pasagerilor din AVIONUL Air Algerie

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat joi, la România TV, că nu este confirmată încă oficial o prăbuşire a avionului Air Algerie, dar a confirmat că pe lista pasagerilor se afla şi un român.

24 iul. 2014, 13:30
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean: Un ROMÂN se afla pe lista pasagerilor din AVIONUL Air Algerie

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat că ambasadorul român la Alger a fost informat că pe lista pasagerilor se afla şi un cetăţean român. „Ambasadorul nostru a fost informat telefonic în urmă cu câteva minute. Aşteptăm şi o informare scrisă„, a declarat, la România TV, Titus Corlăţean.

Deocamdată, nu există nici un fel de informaţie legată de identitatea cetăţeanului român, oficialităţile române aşteptând ca autorităţile alegeriene să trimită lista completă cu pasagerii avionului dispărut.

Corlăţean nu a exclus repetarea unei situaţii similare celei din Ucraina, când românul aflat în avionul doborât de separatişti a folosit un alt paşaport decât cel românesc, având dublă cetăţenie, motiv pentru care iniţial s-a spus că nici un român nu se afla la bord.

Corlăţean s-a arătat rezervat în a spune dacă avionul s-a prăbuşit sau nu câtă vreme nu există o confirmare venită oficial din Algeria. „Acest avion a dispărut de pe radar. Nu este confirmată o prăbuşire, nu există o epavă. Deocamdată este doar o prezumţie, ce-i drept, gravă„, a spus şeful diplomaţiei române.

CITEŞTE ŞI Air Algerie: Un avion cu 116 oameni la bord s-a prăbuşit în Niger. Un român se afla la bord UPDATE

Acesta i-a dat instrucţiuni ambasadorului român în Algeria să colaboreze cu ambasadele altor state care au avut probabil pasageri la bordul aeronavei pentru a corobora datele obţinute de fiecare ţară în parte.

Titus Corlăţean a evitat să ia deocamdată în calcul ipoteza unui atac terorist. „O instituţie nu poate funcţiona în regimul de breaking news al mass media. Nu putem specula de la Bucureşti ce s-a întâmplat în acel spaţiu aerian, dacă a fost un atac terorist sau nu. Se va face o anchetă”, a mai spus ministrul de Externe.

Totodată, MAE a precizat, într-un comunicat de presă, că, din informaţiile preliminare obţinute de la ministerul algerian de externe, rezultă ca la bordul avionului algerian aparţinând Companiei aeriene Air Algerie s-ar afla un cetăţean român.

Ministerul Afacerilor Externe este deja în contact permanent cu autorităţile algeriene. Misiunea diplomatică păstrează permanent legătura cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară în limita competenţelor legale. Pe măsură ce vom avea informaţii actualizate, le vom comunica în timp util”, a anunţat MAE.

Air Algerie a anunţat că a pierdut contactul cu un avion după ce a decolat de la Ouagadougou, Burkina Faso, potrivit AFP. Swiftair Spania a precizat că erau 110 de pasageri și 6 membri ai echipajului la bordul zborului Air Algerie, care a dispărut de pe radar. Compania a pus în aplicare un „plan de urgenţă”. Avionul s-a prăbuşit lângă capitala statului Niger, Niamey, potrivit televiziunilor algeriene.