Ministrul de Finanţe: Nu am pronunţat cuvântul gaură. Am spus că a fost o supraestimare a veniturilor din raţiuni politicianiste

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat marţi că el nu a pronunțat cuvântul "gaură", atunci când a fost întrebat de jurnalişti dacă există "gaura de 10 miliarde de lei" la buget, despre care a vorbit Liviu Dragnea. În plus, a spus mnistrul, la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, va merge alături de premierului Sorin Grindeanu cu "un concept în legătură cu proiecţia bugetară", cei doi “străduindu-se” să aibă conturate toate argumentele care să demonstreze că proiecţia PSD atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli este corectă.

10 ian. 2017, 09:19
Ministrul de Finanţe: Nu am pronunţat cuvântul gaură. Am spus că a fost o supraestimare a veniturilor din raţiuni politicianiste

Nu am pronunțat cuvântul gaură. Am spus că a fost o proiecție nerealistă a veniturilor bugetare, o supraestimare a veniturilor bugetare din rațiuni politicianiste, ceea ce este greu de explicat cum a putut un guvern tehnocrat să aibă un astfel de comportament. De aici mai departe va veni Curtea de Conturi și va identifica elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar al Guvernului Cioloș”, a spus ministrul Viorel Ştefan, potrivit republica.ro.

Ministrul Finanțelor a explicat că din cauza neaccesării de fonduri europene a constatat o nerealizare a veniturllor la bugetul de stat.

„Eu am spus că nu se justifică și nu găsim explicații în legătură cu faptul că în cursul anului, prin cele două rectificări bugetare, au crescut previziunile pe venituri în condițiile în care în mod evident pe execuție se constata o nerealizare a veniturilor. Această nerealizare se explică în primul rând prin neaccesarea de fonduri europene. Deci un gestionar responsabil și corect în rectificare ar fi intervenit cu o corecție în minus, diminuând volumul veniturilor și nu crescându-l în mod nejustificat. Aici avem marea problemă”, a spus Viorel Ștefan.

Oficialul de la Finanțe vede „rațiuni politicianiste” pentru care Guvernul Cioloș a procedat la două rectificări pozitive.

„Ne punem întrebarea de ce au procedat așa. Răspunsul pe care îl avem la îndemână este că au procedat din rațiuni politicianiste. În luna august guvernul își făcea planuri cum se va implica în campania electorală din toamnă. Și își pregăteau terenul încercând să salveze aparențele, declarând că fac rectificări pe plus, adică țara merge bine și nu era așa. A fost o minciună grosolană. Acest lucru ne deranjează. Mai departe, pe legalitate și oportunitate se va pronunța auditul Curții de Conturi”, a spus Viorel Ștefan.

CITEŞTE ŞI: Dragu: N-am nicio problemă să explic oricui cum a evoluat execuţia bugetară în mandatul meu

Ministrul Finanțelor a dat asigurări că noul buget se va încadra în deficitul de 3%, iar programul de guvernare va fi aplicat întocmai.

“Mâine (miercuri – n.r.), la 15.00, ne întâlnim cu preşedintele, de fapt premierul are întâlnire cu preşedintele, voi fi şi eu acolo şi sigur că până mâine ne vom strădui să avem foarte bine conturate toate argumentele care să demonstreze că proiecţia noastră atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli şi mai ales viziunea privind indicatorii macroeconomici sunt corecte toate acestea. Vom adopta o proiecţie bugetară sustenabilă cu încadrarea în deficitul de 3%”, a afirmat Viorel Ştefan, la Parlament, potrivit news.ro.

Ministrul de Finanţe a mai spus că va merge la Palatul Cotroceni “cu un concept în legătură cu proiecţia bugetară”. “La proiectul de buget lucrăm intens şi va fi prezentat în Parlament, sperăm în cursul acestei luni”, a completat ministrul.

Chestionat dacă sunt justificate îngrijorările preşedintelui Klaus Iohannis, Viorel Ştefan a susţinut că “îngrijorările” ar trebui să determine un comportament responsabil.

“Şi noi suntem îngrijoraţi pentru că îngrijorările ar trebui să determine un comportament responsabil din partea tuturor. Atunci când proiectezi bugetul unei ţări, atitudinea pe care trebuie să o ai trebuie să fie cea de responsabilitate care nu exclude îngrijorarea. Da, suntem îngrijoraţi pentru că trebuie să avem nişte acţiuni ferme, trebuie să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului”, a răspuns ministrul de Finanţe.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie la telefon cu premierul Sorin Grindeanu, stabilind să se întâlnească miercuri după-amiază, la Palatul Cotroceni, discuţiile urmând să se centreze pe bugetul de stat şi pe sustenabilitatea măsurilor anunţate de Cabinet, a declarat, luni seară, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

CITEŞTE ŞI: Cioloş: Gaura în buget NU EXISTĂ. Dragnea nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile din campanie