Carmen Dan, scuze după protestele din 10 august: Cinci jandarmi sunt cercetaţi pentru abuz, 21 de dosare penale pentru violenţe LIVE

Ministrul de Interne Carmen Dan a prezentat duminică date din raportul privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, din care rezultă că au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut, fiind identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau violente. Ministrul a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma evenimentelor. Datele primite de la serviciile de informaţii înainte de protestul din 10 august nu au indicat o situaţie de criză de ordine publică, a anunțat ministrul de Interne.

19 aug. 2018, 14:42
Carmen Dan, scuze după protestele din 10 august: Cinci jandarmi sunt cercetaţi pentru abuz, 21 de dosare penale pentru violenţe LIVE

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a prezentat, duminică, scuze, tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor de la protestul din 10 august – atât civili, cât şi militari. „Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor de săptămâna trecută, fie ei civili sau militari”, a declarat Carmen Dan, la sediul MAI.

Carmen Dan a vorbit duminică seară şi despre evoluţia scandalului după intervenţia jandarmilor la mitingul din 10 august, prezentând filmul evenimentelor din acea seară, cu tot cu greşelile din partea autorităţilor. Ministrul de interne a anunţat 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut; cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau paşnice, o schimbare imporantă de atitudine faţă de declaraţiile făcute imediat după mitingul diasporei.

„Pentru ce s-a întâmplat în acea seară, au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut. Trei persoane au fost arestate, două sub control judiciar. Au fost aplicate 64 de amenzi. Poliţia şi Jandarmeria au lucrat în toate aceste zile petnru găsirea persoanelor violente. De mâine vom începe şi vom merge la parchetele civile şi cu alte sesizări, informaţii, date obţinute în aceste zile. Este un proces dificil să vizualizezi atâtea imagini, 2 TB de filmări în care au fost surprinse persoane violente”, a afirmat ministrul.

Carmen Dan a afirmat că sute de persoane care au comis violenţe sunt surprinse în imaginile văzute şi sunt în proces de identificare.

„Faţă de jandarmi are loc o verificare internă, existând cinci situaţii susceptibile de comitere de abuzuri împotriva unor persoane nevinovate. Verificările continuă”, a relatat Carmen Dan.

Ea a subliniat că, deşi iniţial s-a dorit ca adunarea publică să fie legală, protestul nu a fost asumat de niciuna dintre multele organizaâii care au promovat acest eveniment şi că nu trebuie omis un aspect, respectiv acela că legea reglementează şi adunările publice spontane, dar nu am fost într-o astfel de situaţie, protestul fiind anunţat cu mult înainte.

Ea a spus că raportul este un document clasificat  pentru unele informaţii vizează datele pe care MAI le-a solicitat celorlalte instituţii din domeniul securităţii naţionale.

Carmen Dan: Substanţele iritante folosite la protest – omologate, distribuite de fabricanţi autorizaţi

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că substanţele folosite la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei sunt omologate, au certificate de conformitate şi sunt distribuite de fabricanţi autorizaţi. „Substanţele de acest tip sunt utilizate şi de alte forţe de ordine din lume”, a precizat Dan, duminică, la sediul Ministerul Afacerilor Interne. 

Între timp, la Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate, până duminică, 291 de plângeri din partea persoanelor care au care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august, au declarat pentru AGERPRES oficiali din Parchetul General.

De asemenea, procurorii militari au audiat, până în prezent, 127 de persoane. Începând de luni, audierile în acest dosar vor fi efectuate la sediul Parchetului General.

Ministrul de Interne: Datele primite de la serviciile de informaţii înainte de protestul din 10 august nu au indicat o situaţie de criză de ordine publică

Datele primite de Ministerul Afacerilor Interne de la serviciile de informaţii înainte de mitingul diasporei din 10 august nu au arătat o situaţie de criză de ordine publică, a declarat duminică ministrul de Interne Carmen Dan.

„Conform datelor cuprinse în raport şi care pot fi făcute publice, în pregătirea misiunii din 10 august, MAI a solicitat oficial serviciilor de informaţii partenere date privind posibilele riscuri asociate acestui protest. Fluxul informaţional a vizat aspecte generale, fără a avea caracter de noutate pentru economia misiunii şi nu de natură a surprinde aspecte grave care ar fi impus decizii sau acţiuni cu caracter special”, a declarat Carmen Dan duminică, în prezentarea raportului final referitor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Ministrul a subliniat că informaţiile primite de la servicii nu au indicat o posibilă situaţie de criză care să afecteze situaţia politică sau socială sau valorile constituţionale ale ţării.

„În legătură cu activarea Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică, precizez că informaţiile primite anterior datei de 10 august nu au indicat o situaţie generatoare a unei crize de ordine publică care, prin complexitate, amploare sau intensitate să ameninţe situaţia politică, socială, economică, ordinea şi valorile constituţionale, aşa cum defineşte Hotărârea 1052/2014. Neexistând date acţiuni generatoare de consecinţe deosebite, nu s-a impus activarea acestui centru”, a explicat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a precizat că a cerut date noi serviciilor de informaţii şi după miting.

„În completarea şi sprijinul activităţilor deja derulate de structurile Ministerului Afacerilor Interne, după protest am solicitat aceloraşi instituţii, date, informaţii noi sau evaluări privind persoanele, grupurile de persoane sau entităţile care au generat acte de violenţă în Piaţa Victoriei”, a spus Carmen Dan.

Carmen Dan: Nu am primit nicio invitaţie oficială de la Comisia de apărare; sunt gata oricând

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că nu are nicio ezitare să prezinte raportul privind evenimentele din 10 august comisiilor de apărare din Parlament, precizând, însă, că până în prezent nu a primit nicio invitaţie oficială în acest sens.

„Astăzi, mi-a fost prezentat raportul privind evenimentele din data de 10 august, raport pe care l-am solicitat săptămâna trecută tuturor structurilor ministerului implicate în organizarea şi desfăşurarea acelei misiuni. Vreau să fie foarte clar, acest raport nu are rolul de a stabili vinovăţii. Noi nu suntem o instanţă de judecată. (…) Chiar dacă în prezent sunt în desfăşurare o serie de anchete penale, pentru opinia publică aveam datoria să contribuim la aflarea adevărului despre evenimentele din acea seară. Nu am nicio ezitare să prezint acest raport comisiilor de apărare din Parlament, Guvernului României sau CSAT, dacă acest lucru îmi va fi solicitat. Şi pentru că s-a vorbit în aceste zile de o eventuală convocare a mea la Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, vă informez că, până în prezent, nu am primit nicio invitaţie oficială în acest sens, dar sunt oricând gata să prezint aceste date în mod integral în faţa membrilor comisiei”, a afirmat, duminică, ministrul, la sediul MAI.