Ministrul de Interne cere dreptate și corectitudine în urma tragediei din 2 Mai. ”Şoferul care a provocat accidentul a fost oprit de șeful Poliției Rutiere Constanța. Trebuia să îi rețină plăcuțele”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, intervine în scandalul tragediei din 2 Mai, în urma căreia doi tineri au fost uciși de o beizadea drogată și cere dreptate și corectitudine.

28 aug. 2023, 21:26
Ministrul de Interne cere dreptate și corectitudine în urma tragediei din 2 Mai. ”Şoferul care a provocat accidentul a fost oprit de șeful Poliției Rutiere Constanța. Trebuia să îi rețină plăcuțele”
Ministrul de Interne cere dreptate și corectitudine în urma tragediei din 2 Mai.

Ministrul de Interne cere dreptate și corectitudine în urma tragediei din 2 Mai. La prezentarea raportului Corpului de control privind accidentul de la 2 Mai, Cătălin Predoiu a subliniat că şoferul Vlad Pascu a fost oprit în trafic de şeful Serviciului Rutier Constanţa, care trebuia sancţionat pentru lipsa semnului de începător, în plus, nu s-a respectat ridicarea plăcuţelor de înmatriculare.

Citește și Reguli noi la obținerea permisului auto! Test antidrog obligatoriu pentru viitori șoferi. Cătălin Predoiu a aruncat bomba care îi bagă în sperieți pe tinerii consumatori

Ministrul de Interne cere dreptate și corectitudine în urma tragediei din 2 Mai

„Am primit raportul de control astăzi, în cursul după-amiezii. Mă voi referi exclusiv la cazul Constanţa-Vama Veche. Declaraţia de astăzi nu va viza doar concluziile Corpului de control, va avea mai multe puncte şi va constitui baza politico-administrativă, la nivelul MAI, pentru o acţiune de schimbare progresivă şi cuprinzătoare, la nivelul întregii Poliţii Române şi a centralei MAI”, a  declarat Cătălin Predoiu.

Oficialul a subliniat că personal, a lăsat toată independenţa Corpului de Control în efectuarea controlului.

Cătălin Predoiu a prezentat filmul evenimentelor și a arătat că pe 18 august, la ora 21.40, numitul făptuitor aflat la volanul unui autoturism a fost oprit în trafic, în Municipiului Constanţa, de către un comisar şef de Poliţie, şeful serviciului rutier Constanţa.

„Raportul Corpului de control constată şi susţine că la acest moment au fost încălcate norme, pentru că trebuia aplicată sancţiunea contravenţională pentru lipsa semnului distinctiv de începător, şoferul având mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere”, a mai spus Predoiu.

Șeful de la Interne a precizat că au fost încălcate prevederi legale care ar fi trebuit să ducă la ridicarea plăcuţelor de înmatriculare ale autoturismului verificat.

Mai mult, ministrul a mai spus că la ora 00.40, s-a recepţionat un Apel 112, în care se făceau menţiuni privind modalitatea neobişnuită în care era condus autoturissmul pe drumul public. Predoiu a spus că în raport sunt precizate menţiuni legate de o presupusă conducere sub influenţa alcoolului, dar ulterior şi presupus consum de droguri. „Asta a semnalat cetăţeanul la 112”, a arătat Predoiu.

Conform ministrului, apelul a fost gestionat de un operator 112, un agent şef de poliţie şi dispecerul Poliţiei Mangalia, agent şef adjunct de poliție.

„La acest moment operativ au fost încălcate proceduri de sistem, care stabilesc activităţi care se vor întreprinde de către personalul poliţiei. (..) După preluarea apelului de urgenţă, nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv obţinute de la apelant şi nu au completat toate câmpurile fişei de caz 112, şi nici datele necesare privind soluţionarea evenimentului. „Nu au raportat evenimentul conducerii”, a mai spus Predoiu.

Pe data de 19 august, la ora 02.35, a fost depistat în trafic, dat în consemn. Un agent de poliție, în timp ce se deplasa cu autospeciala în care se mai aflau un plutonier şi patrula compusă dintr-un agent principal de poliţie şi un plutonier adjutant, în Vama Veche a depistat autoturismul, a mai spus oficialul.

„La acest moment procedural, conform raportului Corpului de Control, agentul de poliţie a încălcat prevederi legale, prin aceea că nu a ridicat plăcuţele, nu a pornit imediat dispozitivul portabil, body-cam-ul, acesta fiind pornit în momentul în care s-a efectuat testul de alcoolemie”, a afirmat ministrul.

Acesta a ținut să precizeze că agentul era obligat să îl ducă pe tânăr la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice, dacă nu a putut fi supus testării pentru substanţe psiho-active.

„La ora 02.40 după oprirea în trafic au fost fotografiate cartea de identitate şi numărul de înmatriculare, au fost transmise pe grupul de whatsapp”, a spus ministrul.

De asemenea, Cătălin Predoiu a precizat că un agent şi un plutonier au efectuat şi controlul maşinii, iar în portiera stângă au fost găsite un pachet de ţigări în interiorul căruia era o ţigară confecţionată artizanal, parţial consumată, care conţinea o materie vegetală (..) specifică canabisului şi medicamente.

„Au fost încălcate prevederi legale pentru nu au fost conduşi la sediul Biroului de Poliţie Vama Veche – 2 Mai şi însoţitorii şoferului, deşi au fost legitimaţi”, a conchis Predoiu.

Citește și Cătălin Predoiu, ministrul Internelor, despre întâlnirea cu omologul austriac pe tema aderării României la Schengen: ”Meciul se joacă. E important să-l jucăm la toate nivelurile”