Ministrul de Interne, despre virusul mutant: „Deocamdată, nu e cazul de noi restricţii”

Ministrul a declarat luni că au fost analizate posibilele efecte ale noii tulpini de coronavirus, însă momentan nu e cazul să fie impuse noi restricţii.

25 ian. 2021, 17:45
Ministrul de Interne, despre virusul mutant: „Deocamdată, nu e cazul de noi restricţii”

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunţat că a fost luni o şedinţă la sediul MAI a grupului tehnico-ştiinţific în care a fost discutată apariţia noii tulpini de SARS-CoV-2 în România. Acesta a adăugat că, în acest moment, nu sunt prefigurate noi restricţii, însă a îndemnat oamenii să respecte în continuare măsurile de protecţie împotriva COVID-19.

„Da, am discutat despre acest lucru. Apelul nostru pe care îl adresăm cetăţenilor e de a nu lăsa garda jos, de a continua să respecte măsurile generale de protecţie în vederea menţinerii sănătăţii proprii şi a celor din jur şi de asemenea să se informeze cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Apropo de vaccinare, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 este de 446.285. În contextul noilor măsuri de reluare a unor activităţi şi a începerii şcolilor, prioritatea principală atât a noastră ca instituţie şi a cetăţenilor este prudenţa. Tocmai de aceea subliniez importanţa unei monitorizări atente, analizarea diferitelor aspecte aflate în strânsă legătură cu noua tulpină. Cu ajutorul colegilor specialişti să putem veni cu soluţii de limitare a răspândirii noii tulpini”, a afirmat Lucian Bode luni la Digi 24.

Ministrul de Interne a adăugat că au fost analizate posibilele efecte ale noii tulpini de coronavirus, însă momentan nu e cazul să fie impuse noi restricţii.

Tulpina de coronavirus din Marea Britanie se extinde în România. Al patrulea caz a fost depistat la Suceava

„La sediul MAI, în urmă cu câteva ore, s-a încheiat o şedinţă a grupului tehnico-ştiinţific cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, epidemiologi, experţi în zona de sănătate publică, iar în urma discuţiilor avute, prioritatea noastră principală este aceea de a analiza posibile efecte ale noii tulpini, de adaptare a măsurilor adoptate pentru combaterea acesteia şi implicit de a informa celelalte organe abilitate pentru a lua măsuri la timp, pentru a nu risca răspândirea unei astfel de infectări în rândul populaţiei. La acest moment, nu sunt prefigurate noi restricţii. Fac această precizare pentru că s-a vehiculat mult în spaţiul public problematica impunerii unor noi restricţii pe teritoriul României”, a completat Bode.

Direcţia de Sănătate Publică va începe, luni, operaţiunea de dezinfecţie a Şcolii nr 28 din Sectorul 2 al Capitalei, unde o îngrijitoare a fost diagnosticată cu COVID-19, iar analizele au relevat că femeia este infectată cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, a anunţat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, a fost depistată la Suceava, la un bărbat de 39 de ani care a venit în Romania din Marea Britanie în 5 ianuarie, a precizat Ministerul Sănătăţii, acesta fiind al patrulea caz de infectare cu noua tulpină, primul fiind cel al unei femei din Giurgiu, deja vindecată, iar alte două ale unor persoane din Bucureşti.

Cazul de la Suceava este primul în care persoana infectată a contractat virusul după ce a fost în Marea Britanie, în cazurile precedente fiind vorba despre persoane care nu călătoriseră în străinătate.