Ministrul de Interne din Austria invocă lagărele de concentrare naziste

Noul ministru austriac de interne Herbert Kickl, membru al Partidului Libertăţii (FPOe, extrema dreapta) a declanşat joi o polemică prin propunerea de cantonare a solicitanţilor de azil în mod 'concentrat' în centre speciale, un termen interpretat ca făcând trimitere la lagărele de concentrare naziste.

11 ian. 2018, 15:14
Ministrul de Interne din Austria invocă lagărele de concentrare naziste

Vorbind într-o conferinţă de presă la Viena, Herbert Kickl a pledat pentru înfiinţarea unei ‘infrastructuri adaptate care va permite cantonarea în mod concentrat într-un loc a celor care au început o procedură de cerere de azil’.

Chestionat de jurnalişti cu privire la folosirea termenului ‘concentrat’, ministrul a dat asigurări că nu a avut ‘în niciun caz intenţia de a provoca’, propunând ca alternativă perifraza ‘gruparea oamenilor într-un spaţiu’. Afirmaţia, venită din partea unui responsabil al unui partid înfiinţat de foşti nazişti, a declanşat imediat un val de reacţii pe reţelele sociale, potrivit Agerpres.

Directorul ONG-ului de asistenţă pentru migranţi SOS Mitmensch, Alexander Pollak, a denunţat ‘o provocare deliberată’, în timp ce eseistul de stânga Robert Misik a fost de părere că ‘Rubiconul a fost trecut’. La rândul lor, Verzii şi-au exprimat ‘refuzul ca limbajul naţional-socialismului să se infiltreze în modul nostru de a gândi’. Chiar şi cotidianul popular Kronen Zeitung, care poate fi cu greu suspectat de simpatii pro-migranţi, a remarcat ‘alegerea unui cuvânt complicat’.

Citeşte şi Trei libieni şi un marocan, descoperiţi la ieşirea din ţară sub autoturisme aflate pe o platformă feroviară

În noul guvern austriac, condus de tânărul cancelar conservator Sebastian Kurz, FPOe deţine şase portofolii, printre care cele foarte importante ale Internelor, Apărării şi Afacerilor Externe.

Partidul lui Kickl vrea să pună capăt acordării de indemnizaţii băneşti solicitanţilor de azil, care ar urma să fie grupaţi în centre administrate de stat, unde nu vor beneficia decât de hrană şi de un ajutor material. La începutul anului, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, şeful FPOe, a sugerat ca solicitanţii de azil să fie cantonaţi în ‘cazărmi’, cu interdicţia de ieşire după o anumită oră. Strache a susţinut ulterior că propunerile sale au fost ‘suprainterpretate, potrivit Agerpres.

Miercuri, comunitatea evreiască din Viena şi-a reafirmat refuzul oricărui contact cu reprezentanţi ai FPOe, scoţând în evidenţă proximitatea anumitor membri ai acestui partid cu cercuri neonaziste şi revizioniste.


loading...