Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, discuţii cu ministrul de Externe din Olanda: Aderarea României la Schengen este un drept

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a discutat, luni, la Haga, cu Ministrul Afacerilor Externe al Olandei, Halbe Zijlstra, despre aderarea României la Schengen, Negrescu menţionând că este un drept.

09 ian. 2018, 08:00
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, discuţii cu ministrul de Externe din Olanda: Aderarea României la Schengen este un drept

„Un subiect important aflat pe agendă a fost aderarea ţării noastre la Schengen şi de ce acest lucru trebuie să fie un element de interes pentru Olanda. România respectă de mulţi ani toate criteriile pentru a adera la spaţiul Schengen. Este timpul să fim clari şi să cerem partenerilor noştri să respecte reglementările europene aprobând aderarea noastră la acest mecanism”, a precizat Victor Negrescu, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene nu a ezitat să avanseze posibilitatea unui vot viitor în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne.

„Aderarea României este un drept. Mesajul Comisiei Europene şi al multor ţări europene partenere este clar: România trebuie primită în Schengen. Nu mai avem ce şi de ce aştepta. România participă deja la toate mecanismele tehnice în materie prin eforturile Ministerului Afacerilor Interne şi susţine la nivel guvernamental toate măsurile care garantează îndeplinirea lor cu succes. În opinia mea, un vot în Consiliul JAI este necesar”, a susţinut Negrescu.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre stadiul avansat al relaţiilor economice şi despre elementele centrale aflate în acest moment pe agenda europeană, printre care se numără Cadrul Financiar Multianual, viitorul Uniunii Europene sau politica comună de apărare, în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019.