Un ministru ungar îi îndeamnă pe maghiarii din România să voteze: Vrem o reprezentare puternică a comunităţii maghiare în Parlament

Ministrul Dezvoltării din Ungaria, Seszták Miklós, i-a îndemnat vineri, pe maghiarii din România, să meargă la vot, arătând că guvernul pe care îl reprezintă este interesat să existe o reprezentare puternică a comunității maghiare în Parlamentul României.

09 dec. 2016, 17:46
Un ministru ungar îi îndeamnă pe maghiarii din România să voteze: Vrem o reprezentare puternică a comunităţii maghiare în Parlament

Oficialul de la Budapesta, care a efectuat o vizită în județul Harghita la invitația președintelui UDMR, Kelemen Hunor, a recunoscut că prezența sa în România are legătură cu campania electorală din țara noastră, la fel ca și vizitele altor înalți oficiali ai Guvernului ungar, și i-a îndemnat pe maghiari să meargă la vot pe 11 decembrie, potrivit Agerpres.

Pentru Guvernul Ungariei și pentru Ungaria, nu este indiferent ce se va întâmpla duminică și după alegeri, noi suntem interesați să existe o reprezentare puternică din partea comunității maghiare în Parlamentul României. Și nu este întâmplător că ieri a fost premierul Orban la Satu Mare, cu două săptămâni în urmă a fost președintele Parlamentului, domnul Kover, a fost și vicepremierul acum 2-3 săptămâni, toate aceste prezențe nu sunt întâmplătoare. (…) Mesajul meu pentru maghiari este să meargă la vot în număr cât mai mare și să voteze pentru lista UDMR, pentru această listă de cooperare, de conlucrare cu PCM‘, a spus ministrul Dezvoltării din Ungaria.

Întrebat dacă relațiile economice dintre România și Ungaria s-au îmbunătățit, Seszták Miklós a spus că există permanent întâlniri între specialiști, dar că nu s-a produs o schimbare radicală și și-a exprimat convingerea că, după instalarea noului Guvern de la București, această relație se va dezvolta.

‘Au fost și sunt întâlniri între specialiști, dar o schimbare radicală încă nu s-a întâmplat și sunt convins că după aflarea rezultatului și după ce vom ști ce echipă va guverna, vom putea lua legătură cu noua echipă și vom putea dezvolta și proiecta și aceste relații pentru viitor. Sigur, pentru noi este important să fim prezenți, în această perioadă, cu prezență economică și în Transilvania și în România, dar așteptăm să vedem cu cine discutăm’, a spus Seszták Miklós.

La rândul său, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, a avut un îndemn pentru maghiari să iasă la vot și și-a exprimat speranța că mobilizarea va fi mai mare decât de obicei.

Am făcut o înțelegere cu PCM-ul (nr: Partidul Civic Maghiar), așa cum aștepta o mare parte a electoratului nostru și sper că va fi o mobilizare mai mare decât de obicei, dar știu foarte bine care sunt problemele, oamenii sunt dezamăgiți, oamenii sunt furioși, și noi suntem furioși, și noi suntem dezamăgiți de foarte multe ori, dar nu există o altă cale. Trebuie să păstrăm acest mijloc, această prezență în Parlamentul României și o prezență puternică înseamnă că nu putem fi ocoliți când se iau decizii importante și vor fi decizii importante în anii care urmează, doar dacă ne gândim la reforma admnistrativă sau la reforma în învățământ. Sunt două domenii extrem de importante‘, a conchis Kelemen Hunor.

Președintele UDMR și ministrul ungar al Dezvoltării au făcut aceste declarații la Cârța, comuna natală a lui Kelemen Hunor, acolo unde statul maghiar finanțează înființarea unei academii de hochei.