Ministrul Economiei: Am deblocat bugetele operatorilor din industria de apărare. Pană la sfârşitul anului, oamenii îşi vor primi banii de salarii

Bugetele majorităţii operatorilor economici cu capital de stat din industria de apărare au fost deblocate, în cursul serii de luni, astfel încât plăţile salariale aferente nucleului industriei de apărare să poată fi realizate în acest an, a anunţat ministrul economiei Florin Spătaru după o întrevedere cu membrii Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

07 dec. 2021, 09:43
Ministrul Economiei: Am deblocat bugetele operatorilor din industria de apărare. Pană la sfârşitul anului, oamenii îşi vor primi banii de salarii

”Cel mai important aspect ridicat în cadrul întâlnirii a fost neaprobarea de la începutul anului a bugetelor de venituri şi cheltuieli a majorităţii operatorilor economici din portofoliul Ministerului Economiei, fapt ce a dus la zero investiţii şi, mai grav, la imposibilitatea plăţii salariilor”, a anunţat ministrul Economiei într-un comunicat.

„Am decis ca imediat după întâlnirea cu liderii sindicatelor, să semnez aprobarea bugetelor care erau blocate fără niciun motiv întemeiat, de la începutul acestui an. Nu putem cere performanţă de la oameni care nu-şi primesc nici măcar salariile. Fără bugete aprobate, banii pentru nucleu, adică banii prevăzuţi prin lege pentru personalul din industria naţională de apărare, nu puteau să ajungă la oameni. Astfel de situaţii nu sunt admisibile şi cei responsabili pentru situaţia asta ar trebui să răspundă. Anul 2021 este primul an din istoria acestui minister când în industria de apărare s-au făcut ZERO investiţii. A fost cu adevărat un an negru pentru industria naţională de apărare”, a afirmat ministrul economiei, citat de news.ro.

Citeşte şi: Creşteri salariale 2022. Cine va primi mai mulţi bani de anul viitor

Ministrul Florin Spătaru a declarat că industria naţională de apărare reprezintă un capitol important din noul Program de Guvernare şi a anunţat că, în urma analizării capabilităţilor acesteia, va propune Guvernului un plan investiţional strategic.

Totodată, ministrul Spătaru a mai spus că va demara discuţii cu MApN pentru a identifica noi oportunităţi de colaborare: „Industria de apărare din România este supusă unor provocări şi probleme stringente, în această perioadă, fără precedent. Finanţarea acestui sector lăsat până acum în eşalonul doi este esenţială, dacă ne dorim o industrie de apărare competitivă şi performantă”.

Citeşte şi: Cum arată ultima propunere de lege a certificatului verde. Ce sancţiuni sunt impuse pentru angajaţi

Liderii sindicatelor au sublinitat necesitatea unei strategii de atragere de forţă de muncă tânără şi specializată în industrie, precum şi a creării unei grile de salarizare, în conformitate cu condiţiile speciale de muncă.

„Veniturile din industria de apărare trebuie corelate cu oportunităţile de dezvoltare pe care aceste companii le pot oferi tinerilor, astfel încât aceştia să fie motivaţi să rămână şi să se specializeze pe domeniile lor de activitate”, a subliniat ministrul Economiei.

Totodată, întâlnirea a evidenţiat necesitatea unui cadru legislativ special dedicat industriei de apărare. În plus, Ministrul Spătaru s-a pronunţat în favoarea unui plan sustenabil de atragere de comenzi din partea statului român: „Avem nevoie de o schimbare de atitudine în relaţiile parteneriale şi o mai strânsă colaborare între companiile româneşti din industria de apărare şi instituţiile statului român care beneficiază de aceste produse”, a afirmat ministrul economiei.