Ministrul Economiei anunţă că s-au aprobat schemele de minimis pentru promovarea la export a produselor româneşti

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că s-au aprobat schemele de minimis pentru promovarea la export a produselor şi serviciilor româneşti. Bugetul total pe anul 2020 pentru Programul de Promovare a Exporturilor este de 50 milioane de lei.

30 iun. 2020, 14:38
Ministrul Economiei anunţă că s-au aprobat schemele de minimis pentru promovarea la export a produselor româneşti

„Programul de promovare a exportului privind participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale în străinătate, organizarea de misiuni economice în străinătate şi realizarea de studii de piaţă şi pe produse”, a informat Ministerul Economiei.

Bugetul total aprobat în Legea Bugetului pe anul 2020 pentru Programul de Promovare a Exporturilor pentru cele trei scheme este de 50 milioane de lei.

„Programul de Promovare a Exporturilor a rămas, în tot acest timp, important pentru Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Cele trei scheme adoptate au fost concepute după consultări aplicate cu mediul de afaceri, astfel încât ele să răspundă cât mai bine nevoilor actuale ale operatorilor economici. Ne dorim ca promovarea produselor şi serviciilor româneşti să fie adaptată realităţilor economice actuale şi să conducă la o creştere reală a exporturilor şi la o diversificare a structurii acestora”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

În conformitate cu Ordinul ministrului din 11 iunie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 547/25.06.2020, prin aceste scheme de ajutor de minimis, Ministerul Economiei reglementează acoperirea costurilor de participare la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni economice organizate în străinătate, precum şi a costurilor aferente studiilor de piaţă şi pe produse.

Actul normativ se referă la următoarele trei scheme de ajutor de minimis: „Participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale organizate în străinătate”, care are un număr maxim de 1.000 de beneficiari, fiecare dintre aceştia având dreptul la maximum 4 participări pe an număr la târguri internaţionale, cu sprijin de la bugetul de stat; „Organizarea de misiuni economice în străinătate”, cu un număr de maximum 500 de operatori economici care beneficiază de sprijin; „Realizarea de studii de piaţă şi pe produse”, cu un număr de cel mult 100 de beneficiari, care finanţează în cotă de 50% cheltuielile aferente studiilor de piaţă şi pe produse.

Ordinul se aplică de la data intrării lui în vigoare până la 31 decembrie 2020, iar plăţile în cadrul schemelor se pot efectua până la 31 decembrie 2021.

Citeşte şi Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare, în scădere în primul trimestru al anului