Ministrul Economiei tună și fulgeră după ce Austria a umilit România: ”Economia României pierde 10 miliarde de euro pe an rămânând în afara Schengen”

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat, joi, imediat după ce Austria a votat împotriva aderării României la spațiul Schengen, că economia țării noastre va va suferi anual pierderi de 10 de miliarde de lei.

08 dec. 2022, 21:02
Ministrul Economiei tună și fulgeră după ce Austria a umilit România: ”Economia României pierde 10 miliarde de euro pe an rămânând în afara Schengen”
Florin Spătaru

Ministrul Economiei tună și fulgeră după ce Austria a umilit România. Florin Spătaru spune că prețul pe care România îl plătește rămânând în afara spațiului comun de circulație, deși a îndeplinit condițiile tehnice, este foarte mare.

Citește și UMILITOR! România nu intră în Schengen. Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei. Croaţia a fost acceptată

Ministrul Economiei tună și fulgeră după ce Austria a umilit România

„O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plăteşte orice cetăţean sau orice companie care trebuie să tranziteze graniţele, neintrând în Schengen”, a spus ministrul Economiei la Digi24.

Florin Spătaru a declarat că decizia privind aderarea la Schengen care era un a tehnică s-a transformat într-o decizie care contravine principiu al solidarităţii europene.

„O decizie care ar fi trebuit să fie tehnică s-a transformat într-o decizie care, din punctul meu de vedere, contravine acelui principiu al solidarităţii de care de care ar trebui să dăm dovada în acest moment. Cred că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că, tehnic vorbind, noi am îndeplinit aceste condiţii de foarte mult timp. Vă daţi seama că aceste sume care ar fi trebuit să intre în bugetul României sunt necesare. De aceea, probabil că următoarea etapă va fi să vedem cum vom face ca o parte din aceste costuri totuşi să-i să fie alocate României, pentru că economia are nevoie de aceste fonduri”, a adăugat el.

Ministrul Economiei a făcut apel către toţi ambasadorii şi către toate statele să analizeze intrarea României în Schengen din punct de vedere tehnic, conform condiţiilor care au fost stabilite pentru aderarea la spațiul comun de circulație, şi orice decizie „care ţine de emoţie sau de alte aspecte care nu au relevanţă pentru aderarea noastră în Spaţiul Schengen să fie lăsate deoparte”.

Motivul din spatele blocării aderării României la spațiul Schengen

România și Bulgaria nu intră în Schengen. România (19 milioane de locuitori) și Bulgaria (6,5 milioane), care au aderat la UE în 2007 și care bat la ușa Schengen de peste zece ani, s-au lovit de opoziţia Austriei şi Olandei.

Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care e cuplată cu România fiind evaluate împreună.

Citește și Klaus Iohannis, primele declarații după ce România nu a fost primită în Schengen: „Decizia de azi e profund nedreaptă. E obiectivul nostru strategic, nu ne vom opri până nu-l vom atinge”