Bilanţ la finalul mandatului de ministru al lui Sorin Cîmpeanu: Creşteri salariale sau reducerea birocraţiei

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un bilanț, marți, al mandatului său în fruntea MECȘ, precizând că, în această perioadă, au fost adoptate în domeniul educației 73 de acte normative, iar 40 se află în curs de avizare.

17 nov. 2015, 13:10
Bilanţ la finalul mandatului de ministru al lui Sorin Cîmpeanu: Creşteri salariale sau reducerea birocraţiei

Cîmpeanu a menționat că, în mandatul său, a semnat 2.800 de ordine de ministru, dintre care peste 100 având caracter normativ.

Tot în această perioadă, conform lui Cîmpeanu, au fost începute consultările cu privire la proiectul noii Legi a Educației Naționale, au fost adoptate Strategia națională de reducere a părăsirii timpurii a școlii în România (HG 417/2015), Strategia națională de învățare pe tot parcursul vieții (HG 418/2015), Strategia națională pentru învățământ terțiar (HG 565/2015) și Planul național pentru Cercetare Dezvoltare Inovare 2015 — 2020 (HG 583/2015).

În circuitul de avizare se află Strategia educației și formării profesionale din România.

Sorin Cîmpeanu: Ţinta de buget pentru Educaţie în 2016 este de 4,5% din PIB

Un alt ordin al ministru, semnat recent de Cîmpeanu, prevede diminuarea numărului comisiilor permanente din unitățile de învățământ preuniversitar, la șapte, prin comasarea activităților și a atribuțiilor, dar și prin eficientizarea și informatizarea procedurilor.

Creșteri salariale au fost, în 2015, de 26,7% pentru personalul didactic și 28,9% pentru personalul nedidactic. „Au fost alocate fonduri pentru decontarea transportului pentru elevi — 98 de milioane de lei”, a spus demnitarul, într-o conferință de presă.

Cîmpeanu a susținut că o altă realizare a mandatului de ministru este și crearea cadrului legal pentru alocarea de fonduri pentru finanțarea per-elev în unitățile de învățământ preuniversitar private acreditate.

Totodată, a fost reluat procesul de acordare a gradației de merit pentru personalul didactic auxiliar din învățământul preuniversitar, pentru o perioadă de 5 ani. Începând cu 1 septembrie 2015, au fost acordate 1.619 gradații de merit pentru personalul didactic auxiliar din învățământul preuniversitar.

Pe același mandat au fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din inspectoratele școlare și de director al caselor corpului didactic, fiind ocupate prin concurs, pentru o perioadă de patru ani, 89 de posturi de conducere și 545 de posturi de inspector școlar. „În doar nouă inspectorate, postul de inspector școlar general este ocupat fără concurs pe post”, a spus demnitarul.

În 2015, România a fost admisă la CERN (Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire), prin rezoluția Consiliului CERN, din 18 iunie.