Ministrul Educaţiei: Adeverinţele medicale din primul semestru rămân valabile. Nu trimiteţi elevii după altele

Ministrul Educaţiei a anunţat că adeverinţele medicale din primul semestru privind vulnerabilităţile elevilor rămân valabile în continuare. Sorin Cîmpeanu a spus şi ce se întâmplă în cazul elevilor care prezintă simptome specifice covid-19.

04 feb. 2021, 12:27
Ministrul Educaţiei: Adeverinţele medicale din primul semestru rămân valabile. Nu trimiteţi elevii după altele
Ministrul Educaţiei: Adeverinţele medicale din primul semestru rămân valabile. Nu trimiteţi elevii după altele

Ministrul Educaţiei a avut, joi dimineaţă, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari judeţeni, “în vederea informării asupra reglementărilor legate de redeschiderea școlilor din 8 februarie 2021”.

Ministrul Educaţiei, despre adeverinţele medicale privind vulnerabilităţile elevilor: Nu trimiteţi elevii după altele

Citeşte şi Declaraţie pe propria răspundere pentru testarea copiilor simptomatici

“Adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic. Adeverințele medicale cu privire la vulnerabilitățile elevilor care le împiedică prezența la școală, din primul semestru, rămân valabile. Nu trimiteți elevii după altele

E bine să precizăm că în situația în care prezintă simptome/nu se prezintă la școală – nu se pun absențe sau se pun motivate”, a anunțat, joi,  Ministrul Educaţiei în cadrul videoconferinţei cu inspectorii şcolari, potrivit edupedu. 

Citeşte şi Reguli noi în şcoli din 8 februarie: Elevii nu au voie să facă schimburi, iar părinții nu pot intra în incintă DOCUMENT

Sorin Cîmpeanu a explicat cum se va face triajul elevilor

Triajul elevilor va fi făcut în fiecare dimineaţă de către profesori.

„Triaj observațional e ceea ce putem cedea fiecare dintre noi, cei care nu avem competențe medicale. Vor face cadrele didactice care au experiență cu copiii şi își pot da seama, fără să aibă experiență medicală, dacă un copil se simte rău. Dacă există un consimțământ semnat al părinților, elevii vor putea fi testați într-o primă fază cu teste antigen rapide în cabinelele medicale.

Se ia legătura cu părintele și i se cere acordul (…) Nu am primit propuneri să se dea acordul fără o motivație Acordul părintelui trebuie să fie expres și informat Dacă școala nu poate să asigure un învățător, dacă un învățător nu poate veni la școală, în acel caz elevii trebuie să continue online”, a spus ministrul.

Ce se întâmplă dacă nu se poate asigura distanţa minimă. Răspunsul ministrului.

„Nu putem schimba de azi, joi, până luni infrastructura a 17.000 de școli din România.(…) Doi în bancă nu e un sistem doar în România, ci a funcționat în state care nu au închis școlile și nu a generat o creștere a ratei de învățare. (…) Nu are rost să impunem reguli care nu se pot respecta”, a mai precizat Cîmpeanu.

Ministerul Educaţiei a publicat documentul prin care se detaliază măsurile care trebuie luate de către fiecare unitate şcolară în parte pentru reînceperea şcolilor pe 8 februarie.

Măsurile se aplică atât în cazul orelor de curs, ci şi pentru ”activităţile educative, recreative, pentru consolidarea competenţelor dobândite de elevi sau de accelerare a învăţării, precum şi pentru activităţile de învăţare remedială desfăşurate în unităţile de învăţământ în cadrul programelor de tipul,, Şcoală după Şcoală”.

În cazul instituţiilor de învăţământ superior, modalitatea de desfăşurare a activităţilor ce presupun prezenţa fizică a studenţilor la cursuri se decide în conformitate cu principiul autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legale aplicabile.