Ministrul Educaţiei anunţă „analize” cu privire la posibilitatea reducerii cheltuelilor în sistem

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, afirmă că se fac „analize” cu privire la posibilitatea reducerii cheltuielilor în sistem, el atrăgând, însă, atenţia că educaţia este deja subfinanţată de mulţi ani.
Alina Costache
03 iun. 2025, 10:43
Ministrul Educaţiei anunţă „analize” cu privire la posibilitatea reducerii cheltuelilor în sistem

Ministrul Educației, Daniel David, apreciază că o eventuală ajustare a normei didactice ar putea fi făcută doar prin raportare la unele practici aplicate la nivel european, iar renunţarea la profesorii plătiţi cu ora nu se poate face acolo unde este nevoie de aceste cadre didactice.

„Da, avem lucruri de eficientizat în zona educaţiei şi cercetării, dar, în acelaşi timp ce reuşim să eficientizăm, va trebui să întoarcem tot în sistemul de educaţie şi cercetare, care are o subfinanţare cronică de foarte mulţi ani şi împreună să ne asumăm – eu înţeleg că nu acum, că e o situaţie economico-financiară complicată şi avem de luat unele măsuri, – dar peste patru sau cinci ani să atingem ceea ce noi am promis în legi, şi în Legea educaţiei şi în Legea cercetării, acele procente din PIB pentru cercetare şi educaţie. Repet, nu acum, trebuie să atingem în cinci ani acest lucru, altfel degeaba punem diverse ţinte în lege, dacă le prorogăm mereu”, a declarat Daniel David, luni după-amiază, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Zi liberă pentru elevi și profesori în 5 iunie, când este sărbătorită Ziua Învățătorului

Întrebat dacă este posibilă majorarea normei didactice ca măsură pentru reducerea deficitului bugetar, ministrul a amintit că această idee este vehiculată de mai mult timp în spaţiul public, dar a precizat că orice ajustare a normei didactice trebuie făcută prin raportare cu ceea ce se întâmplă la nivel european şi reprezintă model de bun practică.

„Această idee (a majorării normei didactice – n.r.) nu este o idee nouă, am auzit-o discutată de la începutul mandatului de ministru, am auzit-o discutată când nu eram ministru, iar mesajul meu totdeauna a fost aceasta: trebuie să ne raportăm la setul de bune practici europene şi să vedem cum stăm cu numărul de ore acolo, inclusiv în prisma veniturilor. Şi orice decizie trebuie luată în această logică. Dacă avem prea multe ore faţă de media europeană, putem să scădem. Dacă avem prea puţine, putem discuta creşterea, dar, în acelaşi timp, cu onorarea unor angajamente pe care le-am făcut faţă de profesori, inclusiv în legătură cu salariul pentru debutant. Deci eu le văd ca discuţii absolut normale, nu sunt noi, dar pentru mine ca ministru decizia trebuie să vină în urma raportării la nişte standarde europene, să vedem cum stau alţii şi facem aceste analize”, a afirmat Daniel David.

Citește și: Evaluare Națională 2025. Când încep înscrierile, tot ce trebuie să ştie elevii, profesorii, părinţii şi bunicii

În ceea ce priveşte posibilitatea de renunţare la profesorii care sunt plătiţi cu ora , ministrul a atras atenţia că nu se poate renunţa la acele cadre didactice acolo unde este nevoie de ei pentru a acoperi orele prevăzute în programa şcolară.

„Depinde câte ore sunt, depinde dacă ne permitem să renunţăm la acei profesori. Pentru mine este foarte important ca orice modificare în acest moment să nu afecteze calitatea procesului educaţional. Un director nu poate să renunţe pur şi simplu dacă nu are om care să ţină orele pentru copiii pe care îi are la clasă şi pentru curiculumul pe care îl are. Deci nu e aşa de uşor să renunţi la profesor dacă nu îţi poţi acoperi curiculum”, adaugă ministrul Educaţiei.

DailyBusiness
Locuri de muncă pentru români în Europa în această vară. Ce posturi sunt disponibile
Spynews
Orașul italian care a fost numit cea mai subestimată destinație de lux din Europa. Este cunoscut drept "noua Toscana"
Bzi.ro
Andreea Esca, apariție incendiară în costum de baie, la 52 de ani! „Ne place la mare, la soare!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
„E ca un cec în alb!” Adevărul despre „Reconstrucția Ucrainei”, punctul din programul Guvernului Bolojan. Exclusiv
Capital.ro
Guvernul Bolojan taie aceste pensii. Anunț cum nu se poate mai clar: E dificil, dar da, coaliția e hotărâtă
Playtech.ro
Cum îți schimbi furnizorul de energie înainte de 1 iulie. Așa eviți o explozie a prețului la energie după eliminarea plafonării
DailyBusiness
Taxa pe BOALĂ revine! Guvernul îi obligă pe români să plătească CASS pe anumite concedii medicale
Adevarul
Cât de mare e pericolul unor atentate teroriste în România după ce a izbucnit războiul SUA - Iran. Expert: „Riscul e acum peste tot”
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Cum va fi vremea în acest weekend la munte și la mare, în România. Prognoza completă
Spynews
Ultimele informații despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Anunțul făcut de Institutul Clinic Fundeni: “Pacientul este ...“
Evz.ro
Alertă sanitară lângă România. Sunt deja morți, iar vacanțele ar putea fi compromise
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Invazia de fluturi i-a îngrozit pe bucureșteni! Specialiștii dezvăluie cât de periculoase sunt insectele
Cancan.ro
BREAKING NEWS! Anunțul făcut de Donald Trump. E știrea momentului în lumea întreagă
Playsport.ro
TAXA obligatorie de circulație, de la 1 iulie : până la 5.000 de lei pentru șoferi. Schimbarea care lovește...
Capital.ro
Șoc în România! Florin Piersic... Imaginile cumplite i-au îngrozit pe toți românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
Tentativă de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski. Serviciile de informații spun că atacul a fost dejucat
Cum faci ca mirosul de parfum să reziste mai mult timp pe piele: trucuri dezvăluite de parfumieri celebri
MediaFlux
Vacanțe în pericol: Hepatita A face ravagii în destinații preferate de români. Peste 2.000 de cazuri și 9 morți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Revoluție în primării: Viceprimarii din comunele mici ar putea dispărea! Cseke Attila anunță restructurări și tăieri de sporuri